Europese taferelen in Nijmegen, waar NEC drie wedstrijden speelt in tien dagen tijd. Afgelopen vrijdag speelde NEC in eigen huis tegen Roda JC, maandag speelt het om 18.45 uur in Wijdewormer tegen Jong AZ en op maandag 30 november komt MVV op bezoek in Nijmegen.

De Nijmegenaren zijn de laatste zeven wedstrijden ongeslagen, maar hosanna is het niet in De Goffert. Daar waar de ploeg won bij NAC Breda, werden er de laatste weken vier punten verspeeld in eigen huis. Afgelopen vrijdag was een 1-1 het maximaal haalbare tegen Roda JC, en ook Helmond Sport bleek moeilijk te kloppen: 2-2. De Goffertclub sloot het weekend toch enigszins positief af. Zaterdagavond werd het tijdens de loting van de KNVB-beker vrijgeloot voor de volgende ronde. Dit betekent dat NEC na de winterstop zal instromen in de achtste finales.

NEC
De Nijmegenaren kennen ondanks een serie van zeven ongeslagen wedstrijden een wisselend seizoen tot zover. Goede wedstrijden worden afgewisseld met matige wedstrijden. Op bezoek bij NAC werd er gewonnen, in eigen huis tegen Go Ahead Eagles werd er gewonnen, maar aan de andere kant speelden de Nijmegenaren gelijk tegen Jong PSV, Helmond Sport en Roda JC. Het team van trainer Meijer staat na twaalf wedstrijden op een zesde plek, maar met wat meer geluk had het minimaal één plekje hoger kunnen staan.

De wedstrijd van afgelopen vrijdag was er eentje om niet meer aan terug te denken. De Koempels kwamen voor rust op voorsprong door een goal van Kees Luijckx, maar moesten een kwartier na rust met tien man veder. Roland Alberg kreeg een rode kaart voorgeschoteld na een charge op Elayis Tavsan. Veel baatte het niet voor NEC, waar het niet verder kwam dan een doelpunt van Thomas Beekman, die zo voor de tweede keer dit seizoen in de slotfase belangrijk was voor NEC. De thuisploeg leek vijf minuten voor tijd de winst naar zich toe te trekken, maar jongeling Syb van Ottele faalde vanaf elf meter; zijn inzet verdween naast de goal van Roda JC.

Jong AZ
De Alkmaarders, die hun thuiswedstrijden spelen op het AFAS-sportcomplex in Wijdewormer, zijn niet bepaald te spreken over het huidige seizoen. De laatste acht wedstrijden werden niet gewonnen. De manschappen van trainer Michel Vonk pakten in die acht wedstrijden maar twee punten en zijn terug te vinden op de negentiende plaats met drie punten voorsprong op hekkensluiter FC Dordrecht.

Afgelopen vrijdag was Excelsior de tegenstander, dat na rust over de Alkmaarders heen liep: 4-1. Des Kunst deed uit naam van Jong AZ vlak voor tijd nog wat terug, maar de goal van de aanvaller was er slechts voor de statistieken. De laatste overwinning dateert van vrijdag 21 september. In eigen huis verpletterde het De Graafschap met 7-3, waar de ruststand al 5-1 was. Mohamed Taabouni en Zakaria Aboukhlal waren beide tweemaal trefzeker.

Bij NEC zijn er deze jaargang vier spelers actief die in het verleden uitkwamen voor AZ. Keeper Norbert Alblas maakte van 2006 tot 2011 deel uit van de AZ Jeugdopleiding. Rens van Eijden speelde van 2016 tot 2018 in Alkmaar. Hij kwam tot veertig optredens in de hoofdmacht en dertien bij de beloften. Terell Ondaan was van 2011 tot 2013 actief in de kleuren van AZ en speelde in die periode zeventien keer voor Jong AZ. Ook Ferdy Druijf heeft in de kleuren van beide clubs gespeeld. De spits kwam in de winter van 2018 naar Nijmegen waar hij in achttien wedstrijden maar liefst vijftien keer trefzeker. De meest recente overgang van AZ naar NEC is die van buitenspeler Anton Fase. De twintigjarige Haarlemmer maakte vorig seizoen zijn profdebuut namens Jong AZ, maar verkaste deze zomer naar Nijmegen, war Fase inmiddels zes keer in actie kwam.

Historie
Jong AZ en NEC speelden vijf keer eerder tegen elkaar. Drie ontmoetingen werden in het voordeel van de Nijmegenaren beslist, éénmaal werd er gelijkgespeeld. De Alkmaarders boekten op 1 april 2019 hun enige zege op NEC. Op het AFAS Trainingscomplex werd het toen liefst 4-0 door treffers van Mauro Savastano, Mees Kaandorp, Jelle Duin en Thijs Oosting. Een dag later ontsloeg NEC trainer Jack de Gier.

De laatste onderlinge ontmoeting was vorig seizoen op maandag 21 oktober 2019. De wedstrijd eindigde in een 0-2 winst voor NEC. Doelpuntenmakers waren Zian Flemming vanaf elf meter, en Anthony Musaba die een kwartier voor tijd met een kopbal keeper Schendelaar kansloos liet. De tweede wedstrijd, in Nijmegen, werd door de coronacrisis niet gespeeld.

Arbitrage
Martijn Vos is maandagavond leidsman tijdens deze wedstrijd. De geboren Warnsvelder, die dit seizoen bij Jong FC Utrecht – TOP Oss zijn debuut in het betaalde voetbal maakte, zal worden bijgestaan door de heren De Groot en Kempinga. Robin Vereijken maakt als vierde official het kwartet compleet.

De wedstrijd is maandagavond live te volgen op FOX Sports 1 en uiteraard ook via onze socialmedia-kanalen!

Foto: Rob Koppers