NEC reist maandag naar Amsterdam voor misschien wel de wedstrijd van het jaar tegen Jong Ajax. Voor de tweede keer, want het duel wordt overgespeeld. Hoe het niet moet, zag men anderhalve week geleden, al was niet iedereen het daarmee eens.

De Nijmegenaren verloren de eerste wedstrijd namelijk met 2-0 van de Amsterdamse beloften, die echt geen geweldige indruk maakten, maar wel twee keer scoorden. Voor de overspeelwedstrijd moet het roer dus om, zou je denken. Trainer Pepijn Lijnders denkt daar anders over:  "In de eerste twintig minuten creëer je vijf, zes kansen", zei hij vrijdag bij FOX Sports. "Dat is tegen Helmond hetzelfde, alleen nu maakten we het af en hadden we het voordeel. Dat wilden we bij Ajax ook doen."

Lijnders heeft voor een deel wel gelijk. NEC startte niet slecht, creëerde kansen, maar haalde de trekker niet over. Jong Ajax stond slim met zeven, misschien zelfs acht spelers achterin. NEC verdedigde juist uitermate zwak, zoals wel vaker dit seizoen. Vooral Frank Sturing had totaal zijn dag niet. De treffers van Jong Ajax zagen er daardoor wel erg simpel uit. "Uiteindelijk maakten zij 0-2 toen ze voor de derde keer bij onze goal waren", vervolgde Lijnders. "Een ding is zeker: we probeerden Ajax vast te zetten. Want we wisten dat je Ajax niet in hun spel moet laten, want dan moet je achter de bal aanlopen."

Lees ook: KNVB legt uit: de selectieregels bij Jong Ajax-NEC

Dat was ook te zien in de eerste wedstrijd. De Amsterdammers deden overigens hetzelfde. Met veel man achter compact staan, want daar heeft NEC al het hele seizoen moeite mee. De keren dat je dan voor de goal komt, moet het wel raak zijn. Wat dat betreft geven de wedstrijden tegen Helmond Sport en FC Oss stof tot nadenken. NEC kreeg genoeg kansen om met meer dan 2-1 te winnen, maar kreeg de bal er niet in. Dat kan tegen dat soort tegenstanders zonder schade op te lopen, maar Jong Ajax is van een ander kaliber.

Jong Ajax won net als NEC de twee duels na de onderlinge confrontatie. Afgelopen maandag ging FC Den Bosch met 2-5 kopje onder en vrijdag leken de Amsterdammers het weer makkelijk te krijgen, thuis tegen FC Emmen. Bij rust stond het 3-0, maar door twee goals van Emmen na rust werd het nog even spannend. Jong Ajax hoeft overigens niet met dezelfde elf – afgezien van Teun Bijleveld natuurlijk – tegen NEC aan te treden. Dat zal ook afhangen van PSV-Ajax.

Aan Nijmeegse zijde moet Lijnders weer puzzelen. Sven Braken raakte tegen Helmond Sport geblesseerd aan zijn hamstring en moet het duel met Jong Ajax zeer waarschijnlijk missen. Dat betekent dat de tactiek van Lijnders met zowel Braken als Achahbar in de basis overboord moet. Wellicht dat de oefenmeester tegen Jong Ajax start zoals hij zijn team na het uitvallen van Braken formeerde. Dat zou betekenen dat Mart Dijkstra, Gregor Breinburg en Kevin Jansen het middenveld vormen, met Ferdi Kadioglu, Arnaut Groeneveld en Anass Achahbar voorin.

Foto: Rob Koppers