In speelronde 10 van de Keuken Kampioen Divisie gaat het NEC van trainer Rogier Meijer met vertrouwen richting Breda waar het in de mini-klassieker aantreedt tegen NAC Breda. De laatste tegenstander van vorig seizoen in eigen huis, voordat het binnenlandse voetbal werd stilgelegd door de coronacrisis, is aankomende vrijdag gastheer in Breda.

De Nijmegenaren pakten in de laatste vier wedstrijden tien punten, scoorden het dertien keer en kregen het er slechts drie tegen. De goals van NEC werden gemaakt door tien verschillende spelers, terwijl keeper Norbert Alblas zich aan de andere kant op veel momenten liet gelden als erg betrouwbare sluitpost.

NAC Breda
De Brabanders, dit seizoen onder leiding van trainer/coach Maurice Steijn, willen graag zo snel mogelijk terug naar de Eredivisie. Na een degelijke voorbereiding, waarin het onder meer van SC Heerenveen en RKC won, startte NAC voortvarend aan het seizoen. Uit de eerste zes wedstrijden behaalde NAC de maximale score, met net zoveel doelpunten als punten: 18.

Tegen SC Cambuur haperde de Bredase machine ineens, waar het in eigen huis werd weggespeeld met 0-4. Dat kwam mede door een corona-uitbraak bij NAC, waardoor meerdere spelers afwezig waren en ook trainer Steijn het virus opliep. Ook de wedstrijd tegen Almere City FC afgelopen weekend werd verloren: 2-0. Tot overmaat van ramp is het bekertoernooi voor NAC ook beperkt gebleven tot één ronde. Afgelopen maandag verloor het afgetekend van Go Ahead Eagles met maar liefst 6-0. Trainer Steijn was na afloop nog blij dat de dubbele cijfers niet werden behaald. Hij moest door corona meerdere spelers uit de onder 21 opstellen.

NEC
De Nijmegenaren kennen een wisselende seizoenstart. Het verloor in eigen huis van Almere City FC en op bezoek bij SC Cambuur en De Graafschap. Daarentegen verpletterde de ploeg FC Eindhoven, speelde het prima voetbal in de gewonnen uitwedstrijd tegen FC Volendam en ook in de uitwedstrijd bij Jong FC Utrecht werd bij vlagen erg goed voetbal neergelegd. Jong PSV was NEC echter bijna te machtig, maar NEC kon in de slotfase middels een doelpunt van Thomas Beekman een punt mee naar huis nemen.

Afgelopen weekend werd er in eigen huis gewonnen van Go Ahead Eagles: 2-1. Javier Vet maakte zijn eerste doelpunt voor NEC en Rangelo Janga kon zijn vierde treffer van dit seizoen bijschrijven. Het was echter aan doelman Alblas te danken dat NEC de overwinning over de streep trok. Mede door enkele goede reddingen van de geboren sluitpost uit Amstelveen kon NEC de drie punten in eigen huis houden.

Vorig seizoen
Deze wedstrijd was één van de weinige wedstrijden die tweemaal gespeeld werd voordat het kabinet de stekker uit het betaalde voetbal trok. Uit deze wedstrijden pakten de Nijmegenaren slechts één punt; in de thuiswedstrijd. Tevens was dat ook de laatste thuiswedstrijd van vorig seizoen. Na een voorsprong van NAC, door een doelpunt van Arno Verschueren, was het toenmalig huurling Zian Flemming die tien minuten voor tijd de gelijkmaker binnentikte. De uitwedstrijd in Breda was erg zuur en vooral onverdiend verloren. Daar waar NEC de betere was, was het Sydney van Hooijdonk die zijn team naar de overwinning en de periodetitel schoot.

Arbitrage
Jeroen Manschot is in Breda leidsman en zal worden geassisteerd door de heren Janson en Jansen. Thijs Voncken zal als vierde man het kwartet compleet maken. De laatste keer dat NEC onder leiding stond van scheidsrechter Manschot, was in de uitwedstrijd tegen SC Cambuur, vorig seizoen. Het duel eindigde onbeslist en de in Houten geboren arbiter deed het af met één kaart voor SC Cambuur.

De wedstrijd tussen NAC en NEC is aanstaande vrijdag live te zien op FOX Sports 2 vanaf 20.50 en is uiteraard ook via onze sociale kanalen te volgen!

Foto’s: Rob Koppers