NEC hoopt vrijdag de ongeslagen reeks in het nieuwe kalenderjaar voort te zetten tegen Jong Ajax. Het zal een lastig karwei worden, aangezien de Amsterdamse beloften al negen wedstrijden op rij ongeslagen zijn en sinds maandag aan kop staan in de Keuken Kampioen Divisie.

De laatste wedstrijd van NEC, uit tegen MVV, gaf een bittere nasmaak nadat een zuiver doelpunt van Zian Flemming niet werd toegekend. Naast de arbitrale flater had NEC zelf de wedstrijd ook op andere momenten naar zich toe moeten trekken, aangezien de Nijmegenaren negentig minuten lang de overhand hadden. Drie dagen later wonnen de beloften en wisselspelers van NEC een oefenwedstrijd tegen een jeugdig elftal van FC Den Bosch (0-5).

De tegenstander
Jong Ajax speelde maandag ook een wedstrijd, al was die wel voor de competitie. Op Sportpark De Toekomst werd hekkensluiter FC Dordrecht met 2-0 opzij gezet. Lassina Traoré, topscorer van de Ajacieden (13 doelpunten in 17 wedstrijden), zat op dat moment niet bij de selectie. Hij was op zondag al ingevallen bij Ajax 1. Hetzelfde gold voor Jurgen Ekkelenkamp en Ryan Gravenberch. Laatstgenoemde stond zelfs in de basis bij de hoofdmacht.

Jong Ajax is dit seizoen wat wisselvallig begonnen, maar heeft sinds november de smaak te pakken. Sindsdien is de ploeg niet meer verslagen en heeft het zeven van haar negen wedstrijden gewonnen. Trainer Mitchell van der Gaag heeft een vrij stabiele basis gevonden, waarbij wekelijks een aantal dezelfde spelers telkens starten. De jonge ploeg zet veel druk en speelt graag op de helft van de tegenstander. Bij een uitbraak zijn er ook vaak veel spelers in de zestien te vinden.

In augustus speelde NEC in Amsterdam in de tweede speelronde al tegen Jong Ajax. Het duel eindigde toen in 3-3 na een dramatische late gelijkmaker van Josef Kvida. Vorig seizoen won Jong Ajax zowel uit als thuis van NEC, maar eindigden de Nijmegenaren wel twee plekken hoger op de ranglijst in de Eerste Divisie.

NEC
Bij NEC staan Mart Dijkstra, Josef Kvida en Tom van de Looi op scherp met allen vier gele kaarten dit seizoen, al is de kans niet erg groot dat laatstgenoemde in de basis zal starten. Van de Looi speelde maandag nog negentig minuten mee in het oefenduel met FC Den Bosch in het wissel- en jeugdspelerselftal van NEC. Dirk Proper maakte vrijdag tegen MVV weer speelminuten door in te vallen voor Ole Romeny. Of de middenvelder tegen Jong Ajax start is onduidelijk, maar de kans is groot dat het trainerstrio kiest voor de veilige keuze met Dijkstra, Flemming en Van Landschoot.

Randy Wolters maakte ook maandag minuten voor NEC tegen Den Bosch. De aanvaller zal daarom hoogstwaarschijnlijk vrijdag weer bij de selectie zitten. Hoelang Wolters nog in Nijmegen speelt is onduidelijk, want de 29-jarige vleugelspeler hoorde in januari dat hij transfervrij weg mag bij NEC. Tom Overtoom traint weer volledig mee met de selectie maar het is nog onduidelijk of hij inzetbaar is tegen Jong Ajax. Frank Sturing is ook nog onzeker en Norbert Alblas is niet inzetbaar.

De wedstrijd
Vrijdagavond om 20:00 uur trappen NEC en Jong Ajax af in Stadion De Goffert. Jannick van der Laan leidt het duel. Hij floot tweemaal eerder een wedstrijd van NEC, allebei in het vorige seizoen. Beide duels werden gewonnen door de Nijmegenaren. NEC – Jong Ajax wordt vrijdag uitgezonden op FOX Sports.

Foto: Rob Koppers