Na twee noodzakelijke overwinningen krijgt NEC binnen tien dagen in drie thuiswedstrijden de mogelijkheid om zich definitief veilig te spelen.
De eerste pot van dit drieluik is aanstaande vrijdag tegen NAC uit Breda. Maaskant en zijn mannen kennen vooralsnog een wisselvallig seizoen maar staan desondanks op een keurige zesde plaats. Inmiddels is Maaskant aan een nieuw team aan het bouwen. De selectie bestaat al jaren uit ontzettend veel routiniers, vooral in vergelijking met andere clubs. Eerder deze week heeft centrumverdediger Patrick zwaanswijk te horen gekregen dat hij mag uitzien naar een nieuwe club, de verwachting is dat er nog enkele spelers eenzelfde slechtnieuwsgesprek gaan krijgen. Want ervaring betaalt zich vaak uit, maar de keerzijde is vaak het aantal blessures. Tegen NEC zijn Zwaanswijk, Penders, Loran en Leonardo er allen vermoedelijk niet bij. Een fikse aderlating voor de Ratten die vrijwel hun complete verdediging missen.
Toch zal NAC, zoals altijd, spelen in een herkenbaar 4-3-3. Met Jelle ten Rouwelaar staat er een betrouwbare sluitpost. Met de backs Elshot, Snoyl en Schilder heeft Maaskant op de flanken nog iets te kiezen. Kees Kwakman is, mits fit, ook altijd zeker van een basisplaats net als aanvoerder Edwin de Graaf, de onlangs weer fitte Amoah en Anthony Lurling. Voorin zal Kolkka waarschijnlijk, bij afwezigheid van Leonardo, de voorhoede complementeren.
Waar NAC al jaren herkenbaar voetbalt daar is Wiljan Vloet nog zoekende. Veel supporters zouden graag eens een 4-4-2 systeem zien maar de "huisstijl" wordt nog niet van boord gegooid. Het gebrek aan kwaliteit op de vleugels zou kunnen worden gecompenseerd met een ander systeem. Eigenlijk heeft Vloet met Saidi Ntibazonkiza maar één echte buitenspeler tot zijn beschikking. Overigens eentje die het niet moet hebben van een passeeractie buitenom en een ragfijne voorzet. Erton Fejzullahu liet onlangs al weten een positie aan de rechterkant erg moeilijk te vinden en met zijn "torgefuhl" lijkt hij ook meer iemand die voor het doel van de tegenstander moet spelen. Ondanks dit "probleem" wist NEC de laatste twee wedstrijden in winst om te zetten. In de komende week kan Vloet zich met thuiswedstrijden tegen NAC, Willem II en FC Groningen zich veilig spelen en zelfs met een schuin oog naar het linkerrijtje kijken.