Voor speelronde 22 staat een doordeweeks programma op de planning. NEC ontvangt in eigen huis NAC Breda. De wedstrijd begint woensdag om 19.45 uur en zal worden geleid door Ed Janssen en assistenten Brink en De Vree.
Waar NEC op 26 januari jl. nog een dik verdiend punt pakte met zorgvuldig en uitstekend positiespel in Arnhem, was het afgelopen zondag niet het NEC van de afgelopen weken en speelde het troosteloos en jammerlijk gelijk tegen concurrent Go Ahead Eagles; 1-1.

De Nijmegenaren waren angstig, onzeker en legden bovendien niet de hoeveelheid energie en passie in het spel waardoor het voor de Deventenaren makkelijk tegenhouden was. NEC kwam wel snel op voorsprong na een geplaatste kopbal van spits Michael Higdon. De Engelsman kon de corner van Jakob Jantscher frank en vrij inkoppen en zette NEC al na 5 minuten op een 1-0 voorsprong. Na de openingstreffer van NEC golfde het spel op en neer en was het spel zelden om aan te zien. De makkelijkste passes gingen verkeerd, de communicatie was van beiden partijen niet helder en werd het al gauw een draak van een wedstrijd. Go Ahead Eagles kreeg via Marnix Kolder en ex-NEC’er Erik Falkenburg de kans om de stand gelijk te trekken, maar faalden beide in de afronding. Zodoende werd er niet gescoord door De Eagles en leidde NEC met 1-0.

Na de rust was het wederom Go Ahead Eagles dat het spel dicteerde. NEC liep achteruit en daardoor kwamen er ruimtes tussen de linies. De Deventenaren maakten daar optimaal gebruik van en in de 58e minuut kwam de verdiende gelijkmaker op het scorebord. Türuc kon zonder enige weerstand riching het strafschopgebied lopen en schoot van ruim 25 meter de bal met links snoeihard achter de kansloze Johnsson; 1-1. Na de gelijkmaker ging NEC alles op alles zetten om niet nog verder achterop te raken bij de middenmoot, maar de nauwkeurigheid en de precisie in de afronding liet helaas te wensen over. NEC kreeg nog een ontzettend grote kans, maar Soren Rieks kon een vrije bal niet goed drukken met het hoofd. Door dit gelijkspel slaat Go Ahead Eagles een gat met 4 punten naar plek 17 NEC.

NAC Breda kende en moeilijke maand januari in zowel sportief als financieel opzicht. Speler en onderhand legende van de Bredanaars, Anthony Lurling, werd door trainer Gudelj verwezen naar de tribune en de routinier nam daar geen genoegen mee. De 35-jarige Lurling koos eieren voor zijn geld en verkaste enkele dagen later transfervrij naar zijn oude club SC Heerenveen. Op sportief vlak presteert NAC Breda met alle middelen die ze hebben naar behoren. De mannen van Gudelj begonnen niet al te best aan de tweede seizoenshelft door in het eigen Rat Verlegh Stadion met 1-2 te verliezen van PEC Zwolle. De week erna werd er fortuinlijk gewonnen in het Polman Stadion van Heracles Almelo; 1-2. Zodoende staat NAC Breda op een veilige 10e plaats met 25 punten.

‘De Kleine Klassieker’ stond 33 keer eerder op het programma. Verrassend genoeg won NEC er slechts 8, speelde het 14 keer gelijk en verloor het 11 keer van de Bredanaars. Vorig seizoen eindigde dit duel in 1-1. De doelpunten kwamen op naam van Anthony Lurling en Melvin Platje. De laatste overwinning van NEC op NAC Breda in de eigen Goffert is 4 seizoenen geleden.

Voor het doordeweekse treffen met NAC Breda is het maar de vraag welke elf Anton Janssen het veld in stuurt. Ryan Koolwijk ontbrak afgelopen zondag wegens irritatie aan het scheenbeen en de kersverse aanwinst Lasse Nielsen moest genoegen nemen met een plaats op de bank. Daartegenover stond wel de terugkeer van Alireza Jahanbakhsh. De 19-jarige Iraniër is voldoende hersteld van een hamstringblessure en zal bij de wedstrijdselectie zitten. Kevin Conboy is wegens zijn 5e gele kaart geschorst voor woensdag. NAC Breda beschikt over een vrijwel fitte selectie. Alleen Kees Kwakman kwakkelt nog met een blessure en zal niet meereizen naar Nijmegen.

Iedere wedstrijd is onderhand een finale. Vooral in de thuiswedstrijden moet NEC tegen gelijkwaardige elftallen 3 punten pakken en definitief de laatste plaatsen achter zich laten. Met de juiste passie, energie en inzet zal een positief restultaat tegen de Ratten uit Breda er zeker in zitten. Come on NEC!

Vermoedelijke opstelling NEC: Johnsson; Vermijl, Van Eijden, Haitz/Nielsen, Leiwakabessy; Stéfànik, Rieks, Foor; Jantscher/Jahanbakhsh, Higdon, Hemlein