Het had er zo tegen het eind van januari goed voor kunnen staan voor NEC. Vijf punten los van Fortuna Sittard, keurig bovenaan. De realiteit is anders. Na twee nederlagen moet NEC aankomende vrijdag het vertrouwen terugkrijgen door in de eigen Goffert van FC Den Bosch te winnen. De Bosschenaren deelden NEC eerder dit seizoen de eerste dreun uit.

In vijf dagen tijd keerden de trouwe NEC-fans twee keer met een enorme kater terug van een uitwedstrijd. Eerst de domper tegen FC Oss (3-0) op maandag en vervolgens afgelopen vrijdag een nieuwe deceptie in Almere, waar de equipe van trainer Jack de Gier met 3-2 won. Oké, het was vrijdag minder slecht dan in Oss, zoals ook trainer Pepijn Lijnders aangaf, maar dat neemt niet weg dat een nederlaag tegen Almere City gewoon niet kan. Tijd om iets recht te zetten.

Den Bosch
Dat moet dan gebeuren tegen FC Den Bosch. De uitwedstrijd van begin september hield de gemoederen nogal bezig. Eerst de dramatisch verlopen wedstrijd, die NEC met 3-0 verloor en vervolgens toenmalig trainer Adrie Bogers die cynisch reageerde ‘dat dat wel kon’. Het leek na vier duels al crisis in Nijmegen, maar na een moeizame start wonnen de Nijmegenaren acht keer achter elkaar.

Den Bosch zette ook een reeks goede duels neer en bleef tussen 22 september en 15 december ongeslagen. Sindsdien gaat het juist slechter met de formatie van trainer Wil Boessen. Den Bosch verloor van ’topclubs’ Fortuna Sittard (2-4) en Jong Ajax (1-0), deelde de punten met FC Emmen (2-2) en verloor van Almere City FC (1-3). Afgelopen maandag volgde een gelijkspel bij Jong AZ (1-1), die ploeg die NEC vlak voor de winterstop met 2-7 versloeg.

Selectie
Waarschijnlijk heeft Lijnders vrijdag wat meer te kiezen dan een week eerder. De blessures van Ferdi Kadioglu en Steeven Langil vallen mee, Mohamed Rayhi is op de weg terug en Guus Joppen en Ted van de Pavert hebben hun rentree al gemaakt. Arnaut Groeneveld is nog niet inzetbaar. De vraag is vooral hoe de verdediging en de aanval er vrijdag uitzien.

Foto: Rob Koppers