NEC reist aanstaande zaterdag af naar Dordrecht voor de laatste reguliere competitiewedstrijd van het seizoen. De kansen op directe promotie en zelfs het kampioenschap zijn er nog voor de Nijmegenaren, maar ze zijn wel erg klein. De formatie van trainer Pepijn Lijnders zal sowieso eerst moeten zien te winnen van Dordrecht op het kunstgras van de Krommedijk.

NEC voelt dit seizoen een beetje als een teleurstellend all-you-can-eat-restaurant. Je verheugt je enorm op al het lekkers dat gaat komen, maar uiteindelijk blijkt bijna ieder gerecht nogal flauw en moeilijk verteerbaar. Toch begin je telkens weer aan iets nieuws, omdat er af en toe ook iets heerlijks tussen zit. Richting het einde van de avond begin je erg vol te raken – zeker omdat halverwege het restaurant van kok is gewisseld – maar aangezien je 200 euro hebt betaald voor het hele seizoensarrangement van 19 of 38 gangen, eet je plichtmatig door. Een toetje? Alsjeblieft niet.

De kans dat het toetje er komt voor NEC is aan de vooravond van de laatste speelronde wel erg groot. Daar lijkt eigenlijk niemand in Nijmegen op te zitten wachten. Het enige aantrekkelijke aan de nacompetitie is dat je er alsnog promotie mee kunt afdwingen. Want in de Jupiler League kun je zelfs na een niet al te bijzonder seizoen als nummer vijf promoveren door wat geluk te hebben in de nacompetitie. Dat deed NAC Breda vorig seizoen, maar niemand daar die nu nog zeurt over de vijfde plaats van toen.

Lees ook: Alle scenario’s voor NEC op een rij

Voordat het allemaal zover is, eerst Dordrecht. Dat is de ploeg die NEC in december onder Adrie Bogers nog met 6-0 naar huis stuurde. In tegenstelling tot de Nijmegenaren kwam Dordt wel lekker de winterstop uit en de formatie van trainer Gerard de Nooijer pakte zelfs de derde periode, waardoor er een kans is dat NEC in de play-offs nog een keer tegen Dordrecht moet. Na die derde periode kelderde Dordt weer. Van de laatste acht duels won de ploeg er maar één: uit bij FC Emmen met 1-3.

Over NEC kunnen we zo onderhand een boek schrijven, maar de missie voor zaterdag is helder: winnen en het liefst met zo hoog mogelijke cijfers. Laat dat nou net een manco zijn van de Nijmegenaren de laatste weken. In 2018 scoorde NEC gemiddeld 1,68 keer per wedstrijd. Gezien het feit dat de kansen op directe promotie toenemen als NEC met meer dan drie doelpunten verschil wint van Dordt is dat niet erg hoopgevend, maar het blijft voetbal. De bal is rond, het is elf tegen elf, etc. Wij hopen in ieder geval dat dit de laatste voorbeschouwing van het seizoen is.

Foto: Rob Koppers