Wonder boven wonder staat NEC na 26 speelrondes maar twee punten achter op koploper Jong Ajax. Na de teleurstellende resultaten van de afgelopen weken, vooral buitenshuis en op kunstgras, is het wel weer tijd voor een overtuigende zege van de Nijmegenaren. Dat moet vrijdag op bezoek bij RKC Waalwijk gebeuren, de nummer achttien van de Jupiler League.

Trainer Pepijn Lijnders heeft het sinds zijn komst nog niet voor elkaar gekregen om buiten het Goffertstadion te winnen met NEC. Je kan zeker stellen dat de Nijmegenaren lijden aan een uitsyndroom. NEC verloor uit bij FC Oss, Almere City, FC Emmen en MVV. Tel daarbij de nederlagen bij FC Den Bosch en Telstar op en je komt op zes uitnederlagen.

In het seizoen 1991/92 deed NEC het voor het laatste slechter in uitwedstrijden in de eerste divisie. Toen gingen de Nijmegenaren negen keer onderuit buitenshuis, wat er mede voor zorgde dat NEC op een dramatische achtste plek eindigde. Dat is ook meteen de slechtste klassering van de club in ruim dertig jaar.

Heilige grond
Op bezoek bij RKC moet Lijnders dan zijn eerste uitzege boeken. De grasmat in het Mandemakers Stadion, tegenwoordig een door NEC gevreesde kunstgrasmat, is heilige grond voor de Nijmegenaren. Het is de plek waar Jarda Simr de Nijmegenaren op 29 mei 2003 Europees voetbal bezorgde, een van de absolute hoogtepunten uit de clubgeschiedenis. Een vijfde plek in de Eredivisie, het waren duidelijk andere tijden.

Lees ook: Simr: "Goal tegen RKC hoogtepunt uit mijn NEC-tijd"

Ook voor RKC zag het er vijftien jaar geleden een stuk rooskleuriger uit. Een paar jaar later begon het verval van de Waalwijkse club, mede door enorme financiële problemen. Na de allerlaatste plaats in het betaalde voetbal in 2015 krabbelt de club heel langzaam op. De achttiende plaats van dit seizoen is wel een behoorlijke teleurstelling. Trainer Peter van den Berg werd op straat gezet en Hans de Koning nam het over.

Hij won na de winterstop van Jong AZ, maar pakte vervolgens in zes duels maar twee punten. De trainerswissel lijkt dus nog niet het gewenste effect te hebben, zoals dat bij wel meer clubs dit seizoen het geval is… RKC moet het tegen NEC zoals eerder gemeld doen zonder routiniers Serginho Greene en Hans Mulder. De Nijmegenaren komen waarschijnlijk wel Lowie van Zundert tegen. RKC huurt de spits van NEC.

Selectie
Lijnders heeft waarschijnlijk de beschikking over een vrijwel fitte selectie, uitgezonderd Mohamed Rayhi en Suently Alberto. Rayhi raakte tegen Fortuna Sittard opnieuw geblesseerd aan zijn hamstring en moet enkele weken toekijken, terwijl Alberto last heeft van een hardnekkige blessure en al een tijdje apart traint.

Foto: Rob Koppers