Na twee overwinningen op rij zit het volgens trainer Rogier Meijer wel goed met het vertrouwen bij NEC. De jonge selectie scoorde de laatste twee wedstrijden vijf keer, speelde goed en verzorgd voetbal en het lijkt erop dat het grote aantal tieners binnen het team niet nadelig uitvalt. Aanstaande zondag, op het ongebruikelijke tijdstip van 20.00 uur, staat voor NEC in eigen huis de vierde zware klus dit seizoen op het programma: Almere City FC.

Almere City FC
De mannen die onder leiding staan van Ole Tobiasen hebben over de eerste wedstrijden weinig te klagen. Het pakte in drie wedstrijden zeven punten. De openingswedstrijd werd in Almere doelpuntloos gelijk tegen MVV, de wedstrijden tegen Excelsior en TOP Oss werden gewonnen. Vooral de wedstrijd tegen Excelsior was doelpuntrijk. In Kralingen werd het 4-6, mede door twee doelpunten van spits Thomas Verheydt. Diezelfde Verheydt was afgelopen dinsdag ook trefzeker, waar het in het Yanmar Stadion 3-0 werd in het voordeel van de Flevolanders.

Almere City FC is erg actief geweest op de transfermarkt. Het trok onder meer Steve Tunga (Borussia Dortmund) en oud-NEC-speler Ryan Koolwijk aan. Daarentegen vertrokken spelers als Roy Kortsmit (NAC Breda), Niek Vossebelt (Roda JC) en Ricardo Kip (Doxa Dramas, Griekenland). Toch hebben de vele wisselingen weinig invloed op het spel van de gasten van aankomende zondag. Almere scoorde tot dusver al negen keer en hield het twee keer de ‘0’. Almere City wordt door velen gezien als een gevaarlijke outsider voor de playoff-plekken. Bij het vroegtijdig beëindigen van vorig seizoen stond de ploeg op een negende plek, één plek onder NEC, maar wel op een plek die recht zou geven op het spelen van play-offs.
Spits Verheydt liet vorig seizoen zien belangrijk te zijn; de geboren Hagenaar maakte tien doelpunten in vijftien wedstrijden. Zijn team staat nu, na drie gespeelde wedstrijden, op een tweede plek, achter koploper NAC Breda.

NEC
De Nijmegenaren hebben de laatste twee wedstrijden veel vertrouwen getankt voor de wedstrijd aankomend weekend. NEC won verdiend van Jong Ajax en afgelopen dinsdag werd er, mede door een zeer overtuigende eerste helft, met 1-3 gewonnen op bezoek bij FC Volendam. Rangelo Janga kon zijn eerste doelpunten voor NEC bijschrijven; de spits was tweemaal trefzeker. Het andere doelpunt kwam op naam van Elayis Tavsan.  Het spel van afgelopen dinsdag stemde trainer Meijer tot tevredenheid, maar hij ‘wil nog niet de polonaise lopen’, zoals de oefenmeester aangaf. ‘Volgende week kan het zomaar anders verkeren’.

NEC trad afgelopen dinsdag aan met een basiself met een gemiddelde leeftijd van 21,9 jaar. In deze opstelling stonden maar liefst zes tieners en met Joep van der Sluijs was er een basisdebutant. De geboren Drutenaar maakte eerder tegen Jong Ajax al zijn officiële debuut voor NEC. Van der Sluijs verving tegen FC Volendam Ayman Sellouf op de linkerflank. Aanstaande zondag lijkt Meijer te kunnen beschikken over een vrijwel fitte selectie. Schorsingen zijn er nog niet aan Nijmeegse zijde. Sterker nog, in de drie gespeelde wedstrijden kreeg het één enkele gele kaart; Edgar Barreto werd in de uitwedstrijd tegen SC Cambuur op de bon geslingerd.

Vorig seizoen
Vorig seizoen werd de onderlinge strijd door de coronacrisis slechts één keer gespeeld. Dit was op vrijdag 13 december 2019. Na een 0-2 achterstand kwam NEC na rust terug tot 2-2, door een eigen doelpunt van Radinio Balker en een kopbal van de inmiddels vertrokken verdediger Josef Kvida. Nauwelijks bekomen van de gelijkmaker stond de 2-3 al op het scorebord, waar Verheydt het winnende doelpunt maakte en de punten meenam naar Almere. Het was ook de wedstrijd van Dirk Proper. De toen nog zeventienjarige middenvelder viel na 68 minuten in voor Mart Dijkstra en maakte zo zijn debuut in de Nijmeegse hoofdmacht. De jonge Elstenaar kon het verlies niet voorkomen.

Arbitrage
De teams krijgen aankomende zondag hoog bezoek als het om arbitrage gaat. De in Gouda geboren Kevin Blom is leidsman en zal worden geassisteerd door de heren Dobre en Van der Ven. Stijn van Zuilichem maakt als vierde official het kwartet compleet. Blom is geen onbekende voor de Nijmegenaren. Hij floot NEC echter in 2019 voor het laatst. Op bezoek bij FC Volendam was Blom de arbiter, waar het twee gele kaarten uitdeelde. Noah Fadiga en Jonathan Okita waren de slachtoffers. Blom was voor het laatst in De Goffert bij de wedstrijd tegen FC Den Bosch, op vrijdag 15 maart 2019. NEC won deze wedstrijd overtuigend met 5-0 en deed het kaartloos af.

De wedstrijd is aankomende zondag te volgen via FOX Sports 1 vanaf 19.45 uur. Uiteraard is ForzaNEC ook actief op de socialmedia-kanalen.

Foto: Rob Koppers