De jacht op NEC is geopend. Nu de Nijmegenaren hun favorietenrol waarmaken met de koppositie in de Jupiler League willen andere clubs die maar wat graag overnemen. Eén van die clubs is De Graafschap, aanstaande vrijdag de tegenstander in De Vijverberg.

Het is lang nog niet altijd negentig minuten dominant en overtuigend, maar NEC staat met 27 punten bovenaan in de Jupiler League. Richting de interlandperiode zette de ploeg van trainer Adrie Bogers een serie zeges neer tegen RKC, FC Volendam, Jong FC Utrecht en SC Cambuur. Omdat Jong Ajax op de laatste speeldag voor de interlandbreak een enorme mispeer beging – tegen De Graafschap, 0-5 – was de koppositie na twaalf duels voor de Nijmegenaren.

En hoewel niemand in het Goffertstadion – behalve wellicht Mohamed Rayhi – zal zeggen dat dit de positie is waar NEC na het seizoen ook moet staan, lijkt de club wel op koers. Er wordt gewonnen, af en toe zelfs de nul gehouden en ook de moeilijke wedstrijd worden in winst omgezet. Toch is De Graafschap van een ander kaliber dan de tegenstanders van de afgelopen weken.

De Graafschap
De Doetinchemmers zijn al acht competitieduels ongeslagen. Dat lijkt behoorlijk goed, toch waren er wedstrijden de formatie van trainer Henk de Jong ook niet overtuigde. De verloren bekerwedstrijd tegen Kozakken Boys bijvoorbeeld, maar ook in de Jupiler League tegen RKC Waalwijk (0-0), MVV (1-2 nederlaag) en FC Volendam (0-0). De 0-5 tegen Ajax bezorgde De Graafschap wel een enorme vertrouwensboost in aanloop naar de volgende topper tegen NEC.

Onder toeziend oog van liefst 1100 uitbundige Jong Ajax-diehards riep De Graafschap de florerende Amsterdammers een halt toe. En hoe. In de tweede helft speelden de bezoekers de Ajax-beloften van het kastje naar de muur. Youssef El Jebli, oude bekende Sjoerd Ars, Anthony ban den Hurk, Daryl van Mieghem en Tim Receveur scoorden voor De Graafschap. Het was de grootste zege voor De Graafschap sinds die tegen Fortuna Sittard van vorig seizoen (ook 5-0).

Geschiedenis
NEC wacht dus een flinke kluif op De Vijverberg, maar kan De Graafschap bij winst wel op een afstand van negen punten zetten. Een blik op de geschiedenis leert dat NEC zeker niet zomaar met drie punten wegkomt uit Doetinchem. Van de laatste vijf ontmoetingen won NEC twee keer en De Graafschap één keer. Drie jaar geleden zegevierde NEC in de Jupiler League met 0-2 door doelpunten Anthony Limbombe en Kristjan Emilsson.

Terwijl de selectie van NEC nagenoeg fit is, kreeg de Nijmeegse ploeg wel een tegenslag te verwerken. Joshua Smits brak dinsdag op de training zijn onderarm en is lang uitgeschakeld. Ook verdediger Robin Buwalda ligt er nog even uit met een knieblessure. Wojciech Golla en Jari Schuurman zijn wel op de weg terug. Anass Achahbar raakte begin deze maand geblesseerd aan zijn lies. Bogers zal zijn opstelling waarschijnlijk niet rigoureus omgooien.

Foto’s: Rob Koppers