Nadat het seizoen op maandag 9 maart dit jaar abrupt ten einde kwam, is het aankomende vrijdag weer zover: na bijna een halfjaar zonder competitief voetbal mag NEC in Leeuwarden aantreden tegen SC Cambuur. Beide teams speelden de laatste competitiewedstrijd van afgelopen seizoen op die maandagavond; NEC bij Jong FC Utrecht, SC Cambuur bij Jong AZ. 

Voorbereiding
Bij NEC vonden afgelopen zomer de nodige wisselingen van spelers plaats. Contracten van spelers als Randy Wolters, Mart Dijkstra en Frank Sturing werden niet verlengd en mochten van de clubleiding hun geluk elders gaan zoeken. Daarentegen werden onder anderen Jordy Bruijn, Mathias de Wolf, Kevin Bukusu en spits Rangelo Janga vastgelegd. Als klap op de vuurpijl werd oude held Edgar Barreto teruggehaald naar Nijmegen, waar hij onder toeziend oog van vele mensen zijn handtekening zette onder een contract van twee jaar.

Als laatste inkomende transfer werd afgelopen week linksback Gabriel Culhaci vastgelegd. De verdediger speelt aankomend seizoen op huurbasis voor de Nijmegenaren en komt over van FC Utrecht. Daarbij werden de contracten van keeper Norbert Alblas, back Bart van Rooij en toptalent Dirk Proper verlengd. Met het vertrouwen zou het dus wel goed moeten zitten.

Transfers
De voorbereiding was echter matig, al moet er bij vermeld worden dat niet alle inkomende transfers aan het begin van de voorbereiding al rond waren. Tegen kleine broer SC NEC werd het 2-2, het Veldhovense UNA werd met veel moeite opzij gezet (1-3) en als absolute tegenvaller verloor de ploeg van Rogier Meijer hard bij het Duitse SV Straelen; 3-0.

In de laatste twee wedstrijden speelde NEC zoals het aankomend seizoen wil spelen. Het zette TOP Oss met gemak weg (4-0) en afgelopen zaterdag werd Eredivisionist RKC met 2-1 verslagen. De doelstelling is bij de eerste vijf eindigen. Een doelstelling die volgens onder meer trainer Meijer en aanvoerder Rens van Eijden zeker haalbaar is.

Wisseling van wacht
Daar waar afgelopen seizoen drie heren aan het roer stonden, is dat dit seizoen maar één persoon. Rogier Meijer is de enige hoofdtrainer met Ron de Groot en Stefan Maletic als assistenten. François Gesthuizen traint aankomend seizoen het O18-team van NEC en van Adrie Bogers werd afscheid genomen. Gabor Babos werd ook uitgezwaaid; de Hongaar keert terug naar zijn andere grote liefde NAC Breda waar hij Jelle ten Rouwelaar opvolgt als keeperstrainer. In zijn plek kwam Marco van Duin die aankomend seizoen de keepers van NEC onder zijn hoede zal nemen.

Voor Meijer is dit zijn eerste klus als hoofdtrainer, nadat hij eerder al actief was bij de jeugdacademie van NEC. De hoofdtrainer zag zijn ploeg spartelen in de voorbereiding, maar zag ook positieve punten in aanloop naar aankomende vrijdag. De gewenste spits is binnen, er is een mix van jonge en oudere spelers en ook volgens Meijer is de doelstelling haalbaar. Het enige punt is nog de doelman; Alblas of Branderhorst onder de lat? Dat zal ongetwijfeld donderdag duidelijk worden. 

SC Cambuur
SC Cambuur stond bij het stopzetten van afgelopen seizoen bovenaan en had de hoop en verwachting te promoveren naar de Eredivisie. De KNVB besloot echter anders door geen promotie en degradatie toe te passen. Dit tot woede van De Graafschap en dus ook in Leeuwarden was men niet blij. Het betekent dat Cambuur het sowieso nog een extra jaartje moet doen in de Keuken Kampioen-divisie. De Friezen begonnen vroeg met de voorbereiding en speelde vijf oefenwedstrijden; éénmaal tegen een amateurteam, twee competitiegenoten en twee Eredivisionisten werden getroffen. Optimaal was de voorbereiding niet voor de mannen van trainer Henk de Jong, die afgelopen zaterdag in De Goffert te vinden was. Het won van PEC Zwolle en FC Emmen, maar verloor daarentegen weer hard van FC Volendam.

De selectie van de Friezen ten opzichte van vorig seizoen, is nagenoeg hetzelfde. Jordy van Deelen en Daniel Bouman konden vertrekken uit Leeuwarden en zagen Maarten Pouwels (Go Ahead Eagles) en Jasper ter Heide (Jong Ajax) naar Leeuwarden komen. De belangrijkste speler van SC Cambuur, Robert Mühren, is ook nog een jaar actief bij SC Cambuur. De topscorer van de Keuken Kampioen-divisie van vorig seizoen, met 26 doelpunten, staat onder contract bij het Belgische Zulte Waregem, maar wordt net als vorig seizoen verhuurd aan de Leeuwarders.

Vorig seizoen
Het was diezelfde Robert Mühren die in de wedstrijd tegen NEC in Nijmegen, de winst persoonlijk naar zich toe trok door middel van twee doelpunten. Vooral de tweede goal van de in Purmerend geboren spits, was er eentje om in te lijsten. SC Cambuur won deze wedstrijd met 0 – 2. De uitwedstrijd in Leeuwarden, die gespeeld werd op één november vorig jaar, eindigde in een doelpuntloos gelijkspel.

Arbitrage
De wedstrijd, die wordt afgetrapt om 21:00, zal onder leiding staan van de heer Dieperink en hij zal worden geassisteerd de heren Bluemink en De Groot. Vierde official is de heer Timmer. Voor beide teams is het alweer een tijdje geleden dat ze te maken hadden met deze scheidsrechter. Dieperink floot beide teams voor het laatst in seizoen 2018/2019. Voor NEC was dat in de uiterst pijnlijke uitwedstrijd tegen Jong Ajax waar het met 4-0 verloor. SC Cambuur stond voor het laatst onder leiding van Dieperink op 19 april 2019 in de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven. Daar werd het 2-2. 

De wedstrijd zal worden uitgezonden op FOX Sports 1 en is daarbij uiteraard te volgen via onze sociale media-kanalen! Ook RN7 is dit seizoen weer van de partij met een radioverslag.