Vrijdagavond staat voor NEC de tweede thuiswedstrijd in zes dagen tijd op het programma wanneer het in De Goffert Heracles Almelo ontvangt. Normaliter een te nemen horde voor de ploeg van Wiljan Vloet, die 64 procent van haar punten in eigen huis behaalde en haar Almelose opponent dit seizoen nog enkele wedstrijd buitenshuis zag winnen.
NEC deed zichzelf zaterdagavond met een gelijkspel (2-2) tegen NAC Breda te kort. De Nijmegenaren hadden het overwicht, maar slaagden er niet in om een zege af te dwingen. Nadat NAC-middenvelder Nemanja Gudelj een kwartier voor tijd de openingstreffer van Björn Vleminckx ongedaan had gemaakt, leek John Goossens de thuisploeg niet veel later alsnog de drie punten te bezorgen met een afstandsschot. Een doelpunt van Marvin van der Pluijm in de blessuretijd besliste echter anders, waardoor NEC opnieuw – na de eerdere 2-0 nederlaag deze jaargang in Breda – naliet de Bredanaars te verslaan.
Tegenstander Heracles Alemlo staat dertiende en wist de sterke lijn van vorig seizoen, waarin het een fraaie zesde stek wist te bemachtigen, geen passend vervolg te geven in het tweede deel van 2010 en de eerste weken na de jaarwisseling. De equipe van Peter Bosz pakte voor de winterstop negentien punten, terwijl het eerste duel in 2011 met 5-0 verloren ging tegen aartrivaal FC Twente. Desondanks werd afgelopen weekend in het eigen Polman Stadion op knappe wijze gelijke tred gehouden met AZ: 0-0.
De Almeloërs hebben echter zichtbaar moeite met het veroveren van punten op vreemde bodem; slechts één keer werd er gelijkgespeeld, terwijl de overige ontmoetingen niets opleverden voor de Heraclieden. NEC bezet momenteel de elfde plaats in de Eredivisie en kan zich geen puntverlies permiteren met het oog op een plek in het linkerrijtje: het verschil met de nummer negen, sc Heerenveen, bedraagt immers al vijf punten.