Een dikke week na de ontluisterende nederlaag tegen Excelsior neemt NEC het in eigen huis op tegen concurrent Heracles Almelo. De wedstrijd tegen de Almeloërs start zondagmiddag om 12.30 uur en staat onder leiding van Jeroen Manschot.

Ongeïnspireerd
Op voorhand wisten we dat wedstrijden tegen laagvliegers een moeilijke opgave zijn, maar dat NEC zichzelf zo het kaas van het brood liet eten tegen een middelmatig Excelsior had niemand verwacht. NEC verloor kansloos met 2-0. De Nijmegenaren maakten vrijwel de gehele wedstrijd een ongeïnspireerde indruk en verlieten Woudenstein dan ook met nul punten. Spits Tom van Weert zorgde voor beide Kralingse treffers. In het eerste bedrijf zag hij zijn schot via het been van Golla over doelman Jones zeilen en de tweede van Van Weert was een kolderiek doelpunt waar de aanvalsleider simpelweg feller was dan de NEC-verdediging. Creëerde NEC dan helemaal niks? Nou ja, met afstandspogingen van Limbombe en Sleegers, maar van echte uitgespeelde kansen was geen sprake. NEC liet wederom een kans lopen om dichter naar plek vier te schuiven op de ranglijst.

Hoge pieken, diepen dalen
Tegenstander van zondagmiddag is het Almelose Heracles. De Heraclieden kenden een fantastische start van het seizoen. De zwart-witten mochten zelfs even ruiken aan Champions League-voetbal, want de mannen van trainer John Stegeman bivakkeerden zelfs op de eerste plek. Naarmate de wedstrijden vorderden leek Heracles weer met beide beentjes op de grond te belanden, maar wat bleek. Heracles verraste vriend en vijand door week in week uit met oogstrelend voetbal punten bijeen te sprokkelen en zichzelf een plek bij de eerste vier zag veroveren. Met uitzondering van enkele nederlagen tegen PSV, AZ, Ajax en Vitesse presteren ze dit seizoen uitmuntend. Toch lijkt de vrije val van de Heraclieden in gezet. De laatste drie wedstrijden kreeg Heracles zelfs dertien (!) tegentreffers te verwerken. Tegen AZ werd in eigen stadion met maar liefst 3-6 verloren. Een week later ging men redelijk kansloos met 2-0 kopje onder in Eindhoven. Afgelopen weekend overklaste Roda JC de Almeloërs met maar liefst 0-5.

Nijmegen vs Almelo
Wedstrijden tussen NEC en Heracles stonden vaak op het programma. Wedstrijden tegen Heracles Almelo vonden tien keer eerder plaats in De Goffert. NEC trok van die tien keer zes keer aan het langste eind. De ploeg uit Almelo won twee keer. De andere wedstrijden eindigden in een gelijkspel. Eerder dit seizoen mocht NEC als gastheer aantreden in een gerenoveerd stadion. Jammer genoeg verloor NEC met 3-0. De laatste onderlinge ontmoeting in Nijmegen eindigde in een 1-2 overwinning voor Heracles. Matthew Amoah was in blessuretijd de grote man aan Almelose zijde door de winnende voor zijn rekening te nemen.

Als we de laatste tien onderlinge ontmoetingen erbij pakken, valt het op dat NEC slechts drie keer als winnaar van het veld stapte. Op 10 november 2012 gebeurde dat voor het laatst. In Nijmegen zegevierde NEC door twee goals van Rick ten Voorde en één van Leroy George. De laatste uitoverwinning voor de liefhebbers onder ons dateert van 6 mei dat jaar. In toen nog het ‘oude’ Polmanstadion won NEC in de play-offs om Europees voetbal met 1-2 door goals van Lasse Schöne en Genero Zeefuik.

Het laatste gelijkspel van NEC in eigen huis tegen de Almeloërs dateert van 28 januari 2011. Björn Vleminckx zette NEC op een 1-0 voorsprong, maar Mark-Jan Fledderus zorgde voor een puntenverdeling; 1-1. 

Wedstrijdselectie
Ernest Faber heeft tegen Heracles Almelo het een en ander te kiezen. De geschorste Woudenberg en Van Eijden keren beiden weer terug in de selectie. Of ze ook aan de aftrap verschijnen is onduidelijk. Faber heeft met verdedigers Golla, Dumic en Van Eijden een luxeprobleem in het hart van de defensie. Toch lijkt de coach voor Van Eijden en Golla te keizen. Gregor Breinburg lijkt op tijd fit voor het duel met Heracles. De middenvelder was weken uit de roulatie vanwege een knieblessure. Omdat NEC in beroep is gegaan tegen de schorsing van Christian Santos, kan hij zondag gewoon meedoen.

Bij collega John Stegeman zijn de kopzorgen een stuk minder de groot. De oefenmeester van Heracles Almelo kan over een vrijwel fitte selectie beschikken. Hij mist Bas Sibum, Dario Vujicevic, Tim Breukers en Wout Droste in Nijmegen. Allen zijn ze niet wedstrijdfit of kampen ze met blessures.


Vermoedelijke opstelling NEC: Jones; Kane, Van Eijden [C], Golla, Woudenberg; Bikel, Breinburg; Appiah, Foor, Limbombe; Santos.

Foto: Rob Koppers