Het moet het jaar van de wederopstanding van NEC worden. In 2019 kunnen de Nijmegenaren hun ware gezicht laten zien, dat is tenminste de bedoeling. Het startschot wordt zondag gegeven op bezoek bij FC Eindhoven in de twintigste speelronde van de Eerste Divisie. Net als met wel meer clubs heeft NEC nog een appeltje te schillen met de Eindhovenaren.

Spanje
NEC keerde afgelopen maandag terug van het trainingskamp in Spanje, waar NEC de tenten opsloeg in Estepona. Alhoewel, tenten, de Nijmegenaren verbleven in een luxe hotel in het stadje om zich optimaal voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. De spelers en staf hebben veel met elkaar gepraat en iedereen lijkt zich te beseffen dat het veel en veel beter moet. Kijkend naar de oefenwedstrijden is er qua spel echter nog weinig veranderd, schreven we al in een analyse.

Waar gaat het in de tweede seizoenshelft om voor NEC? Het kampioenschap is uit zicht en op dit moment ook totaal geen realistisch doel. De play-offs zijn dat wel, hoewel NEC nu niet eens op een play-offplaats staat. Laat de Nijmegenaren eerst maar eens beginnen met het krijgen van meer vertrouwen. Want uitspreken dat het beter moet is 1, het daadwerkelijk doen is iets anders. Een reeks overwinningen kan NEC de broodnodige kickstart bezorgen.

Eindhoven
Waar NEC zo’n 2000 kilometer reisde om een trainingskamp in Zuid-Spanje te beleggen, zocht tegenstander FC Eindhoven het dichter bij huis. Zij gingen drie dagen naar Sint-Michielsgestel. De formatie van trainer David Nascimento overtuigde niet bepaald, want in het enige oefenduel voor de wedstrijd tegen NEC was bekerstuntploeg ODIN’59 met 2-0 te sterk.

Eindhoven staat op de helft van de competitie op de vijftiende plaats met 22 punten, slechts drie minder dan NEC. De ploeg kende een dramatisch begin van de competitie met vijf nederlagen op rij, maar richtte zich daarna op. Eindhoven bezorgde NEC in oktober een zeer pijnlijke nederlaag (0-1) en won voor de winterstop vier van de zes wedstrijden. Net als in Nijmegen is er ook bij Eindhoven bestuurlijke onrust. Algemeen directeur Marco Faber kondigde deze week aan per 1 maart te vertrekken, terwijl hij een jaar geleden pas werd aangesteld.

Opstelling
Trainer Jack de Gier lijkt zijn opstelling niet drastisch om te gooien ten opzichte van de eerste seizoenshelft. Er zijn nog wel wat vraagtekens, bijvoorbeeld wie er keept tegen Eindhoven. Norbert Alblas is op de weg terug, maar nog niet inzetbaar. Oliver Zelenika zei in Spanje al dat hij ook geen idee heeft voor wie De Gier gaat kiezen. Rechtsbacks Guus Joppen en Terry Lartey Sanniez doen bij de coach ook weinig voor elkaar onder. In de spits zal Ferdy Druijf zeer waarschijnlijk zijn officiële debuut gaan maken, aangezien concurrent Sven Braken niet bij de wedstrijdselectie zit.

Vergeet vooral niet voor zondag 14.15 uur je voorspellingen voor de Dedicated ForzaPool door te geven.

Foto: Orange Pictures