Na een beschamende 3-0 nederlaag bij FC Oss staat NEC weer met de spreekwoordelijke beide benen op de grond. Het kampioenschap is nog lang niet binnen en kijkend naar het spel in Oss is er nog een lange weg te gaan. Aanstaande vrijdag gaan de Nijmegenaren op bezoek bij Almere City FC, waar de formatie van trainer Pepijn Lijnders voor de zesde keer dit seizoen voor wraak gaat.

De druk is dit seizoen zo torenhoog bij NEC dat bij vrijwel ieder puntenverlies de spelers en staf het direct te horen krijgen. Behalve een gelijkspel bij Go Ahead Eagles en een bekernederlaag tegen PEC Zwolle dan, dat was nog ietwat acceptabel. Maar 3-0 tegen Oss, 3-2 tegen Telstar en 3-0 tegen FC Den Bosch? Onacceptabel. Dat levert al drie revanchepogingen op. Tel daar de gelijke spelen tegen FC Emmen, Jong PSV en Helmond Sport op en je hebt er zes.

Eigenlijk de enige keer dit seizoen dat NEC een teleurstellend resultaat niet goedmaakte met een overwinning was na de 3-0 nederlaag in Den Bosch, want daarop volgde het teleurstellende gelijkspel tegen FC Emmen. Na Jong PSV-uit werd met 4-1 gewonnen van MVV en na de 3-2 op maandag tegen Telstar ging FC Dordrecht er met 6-0 aan. Aan de 2-7 zege bij Jong AZ gingen de duels met PEC en Helmond Sport vooraf. In Almere mag je cijfermatig dus minimaal 0-5 verwachten.

Almere City
Eerder dit seizoen opende NEC het seizoen met een 3-1 zege op Almere in De Goffert. De ploeg van Jack de Gier (was dat niet die trainer die NEC wilde hebben?) kende vervolgens een wisselvallig begin. Richting de winterstop ging het een stuk beter. Vanaf november verloren de Almerenaren slechts één keer, uit bij Jong PSV met 3-2. Almere opende 2018 met een 1-3 zege op FC Den Bosch. Zij kunnen het dus wel.

De pech voor NEC is dat Almere het thuis stukken beter doet dan uit. Op eigen kunstgrasveld is de ploeg zelfs nog ongeslagen in de Jupiler League (6 zeges, 3 gelijke spelen). In het KNVB-bekertoernooi was AZ in Almere wel met 0-4 te sterk, maar een grote schande is dat natuurlijk niet. Helmond Sport, MVV, Jong AZ, RKC, De Graafschap en FC Eindhoven gingen allemaal onderuit.

Selectie
Wat betreft de spelers is er niet veel veranderd. Arnaut Groeneveld is nog langdurig uitgeschakeld, terwijl Ted van de Pavert en Guus Joppen helemaal terug zijn. Het tweetal viel tegen Oss ook in, mocht je het niet hebben gemerkt. Mohamed Rayhi is er vrijdag waarschijnlijk nog niet bij. Aanvoerder Mart Dijkstra is na een wedstrijd schorsing weer inzetbaar en wordt ook in de basis verwacht.

Foto: Rob Koppers