Zondag treedt NEC om half 1 (let op: zomertijd!) aan tegen het Feyenoord van Mario Been. De Rotterdammers verdedigen nog zeven wedstrijden hun vierde plaats, NEC dient nog wat punten te sprokkelen om weg te blijven van de gevarenzone.
Met vier overwinningen op rij leken de Nijmegenaren in februari zichzelf al veilig te spelen, sindsdien werd er echter alleen maar verloren. Afgelopen week tegen SC Heerenveen leek het 4-4-2 concept meer zekerheid te bieden maar na een sterke openingsfase zakte NEC (wederom) ver terug.
Feyenoord speelde vorige week slechts 45 minuten, van voetbal was toen al nauwelijks sprake. Door een wolkbreuk zaterdagavond werd het spelen in de Kuip al snel onmogelijk. De wedstrijd tegen Vitesse zal later in het seizoen uitgespeeld moeten worden. Midweeks mocht Feyenoord in de halve finale van de KNVB beker wederom aantreden in een droge Kuip. Koploper Twente werd door een doelpunt van Makaay opzij gezet.
Met de spits uit Wijchen is direct de meest besproken Feyenoorder van de afgelopen weken benoemd. De spits is een garantie voor goals maar Been verwacht meer van zijn aanvalsleider. In de hierarchie bleek hij zelfs gezakt onder het talent Luc Castaignos. De slechts 17-jarige spits is in potentie een uitstekende spits, om Makaay echter voor een dergelijke speler te passeren getuigt van weinig respect. Makaay hield echter zijn mond in de media en liet zijn voeten woensdagavond spreken.
Net als bij NEC gaat Mario Been uit van een 4-3-3 systeem, doorgaans met "de punt naar voren" op het middenveld. Met Vlaar en Bahia staat er voor Nederlandse begrippen een prima centraal duo. Van Bronckhorst en De Vrij zullen de backs zijn, Dani Fernandez die eerder dit seizoen zijn kruisband scheurde, is op de weg terug maar nog (lang) niet speelklaar. Op het middenveld heeft Been de keuze uit begenadigde spelers als Fer, El Ahmadi, Landzaat, Bruins, De Guzman en Tomasson. De Deen speelt echter het meest als centrumspits. Aan de buitenkanten is Wijnaldum (ook al een product van de eigen opleiding) een zekerheidje. Diego Biseswar en Sekou Cissé strijden om de andere plek.
Of Vloet wil voortborduren op het systeem van vorige week is nauwelijks te zeggen. In de openingsfase was NEC de betere ploeg, naarmate de wedstrijd vorderde kreeg Heerenveen meer grip en kwamen veel Nijmegenaren een stapje te laat. In een periode waar punten heilig zijn moet je veel lef hebben om niet voor zekerheid en vertrouwen te kiezen…