Twee weken na de broodnodige uitoverwinning op bezoek bij concurrent Roda JC betreden de manschappen van trainer Peter Hyballa zondag weer het heilige gras van De Goffert. Lijstaanvoerder Feyenoord komt op bezoek. Gaat NEC de ‘stadionclub’ voor het eerst puntverlies toebrengen?

Mazzeltje
Hoewel we het graag anders zien en in het speciaal met oogstrelend voetbal, heeft NEC haar laatste wedstrijd die het speelde toch met ietwat geluk gewonnen. Niet dat tegenstander Roda JC nou zoveel beter was en de betere kansen had. Integendeel, Roda JC slaagde er net als NEC in bijzonder weinig te creëren. Hierdoor leek het duel ook bloedeloos in 0-0 te eindigen tot dat daar plots Kévin Mayi achter de laatste linie van de Limburgers opdook. De Fransman wist met een puntgave assist van invaller Quincy Owusu-Abeyie voor de verlossende 0-1 te zorgen. Dit alles kwam een klein kwartier voor het eind tot stand. Goalie Joris Delle was met enkele fraaie en belangrijke reddingen de uitblinker aan Nijmeegse zijde. Door de overwinning pakte NEC eindelijk weer eens een uitzege, want dat kwam in november 2015 voor het laatst tot stand. En bovendien werd het gat met Roda JC uitgebreid naar zes punten.

De Coolsingel
Iedereen praat erover. De Coolsingel moet sinds 1999 weer van Feyenoord zijn. De supporters hunkeren naar de landstitel welke eind vorige eeuw voor het laatst werd bemachtigd. De afgelopen vijf jaar grepen de Rotterdammers er telkens fors naast. Ongeacht de sterkte van de selectie, de supporters, spelers en iedereen die Feyenoord een warm hart toedroegen wisten het zeker. Dit jaar wordt Feyenoord kampioen. Lang leek Feyenoord drie seizoenen geleden alsnog de titel te pakken na een ogenschijnlijk onoverbrugbare achterstand op rivaal Ajax. “Als de competitie nog enkele weken duurde hadden de Rotterdammers met de schaal in handen gestaan”, luidde het vanuit het Rotterdamse kamp. Maar als telt niet. Ajax greep haar 33e landstitel. Feyenoord moest uithuilen en opnieuw beginnen. De twee seizoenen die daarop volgde werd opnieuw niet met de schaal afgesloten. “Gebeurt het dan nooit meer?”, vroegen diverse Feyenoord-kenners zich af. Van Hanegem luidde de noodklok in Rotterdam-Zuid. Er moest doorgepakt worden. Feyenoord moest serieus weer mee gaan strijden om het kampioenschap. Geen Feyenoord-onwaardige spelers aantrekken die niet 34 wedstrijden hun niveau halen en in de winterstop plots met de noorderzon vertrekken. Nee, jongens met ervaring en een status moesten de trots van Rotterdam weer op de kaart zetten.

Dit seizoen is alles anders. Feyenoord verrast vriend en vijand met een soevereine eerste plaats op de ranglijst. Sterker nog. Feyenoord is na acht duels nog altijd ongeslagen en leed daarin geen enkel puntverlies. De Rotterdammers kregen slechts twee doelpunten tegen. Mede dankzij de ervaren en koelbloedige Jones greep Feyenoord dit fantastische record. Ook in uitwedstrijden presteert Feyenoord fantastisch. De Rotterdammers kregen nog geen goal tegen op bezoek bij achtereenvolgens FC Groningen, Heracles Almelo, PSV en Willem II. Bij laatstgenoemde wonnen de Rotterdammers eenvoudig met 0-2 dankzij doelpunten van Jørgensen en Tapia.