NEC neemt het woensdag in de tweede ronde van de KNVB-Beker thuis op tegen Feyenoord.Met de loting troffen beide clubs het niet, maar het belooft een spannend duel te worden. NEC speelde zaterdag in eigen huis opnieuw ondermaats, terwijl ook Feyenoord dit seizoen nog zoekende is en afgelopen zondag met 3-0 onderuit ging bij PSV. Zaterdag speelt NEC opnieuw tegen Feyenoord, maar dan in competitieverband. De wedstrijd begint om 18:45 uur en staat onder leiding van Bas Nijhuis.
Zes keer eerder kwam NEC de Rotterdammers tegen in de beker. Één daarvan was een finale, in 1994. Als eerstedivisieclub stond NEC in de bekerfinale tegenover Feyenoord, nadat het Ajax in de legendarische halve finale uit de beker had geknikkerd. Tegen een elftal met onder meer Edwin van der Sar, Danny Blind, Frank Rijkaard, Frank de Boer, Clarence Seedorf, Edgar Davids en Marc Overmars in de basis, was NEC op de Amsterdamse de Meer met 1-2 te sterk. In de finale tegen Feyenoord was NEC zeker niet de mindere, maar ging de eindstrijd met 2-1 verloren.
Het was niet de eerste bekertitel voor de club uit Rotterdam-Zuid. NEC treft met Feyenoord een ware Cupfighter; elf keer won Feyenoord de beker. Voor het laatst gebeurde dat in 2008, toen Feyenoord te sterk was voor Roda JC. In 2010 kwam Feyenoord met Mario Been aan het roer opnieuw Roda JC tegen in de finale, maar deze wedstrijd ging na strafschoppen verloren. Ook NEC speelde voor het laatst een bekerfinale tegen Roda JC, die met 2-0 verloren ging.
Feyenoord kent tot nu toe een teleurstellend seizoen. De ploeg van Ronald Koeman staat op een zesde plaats. De productiviteit van de Rotterdammers is opvallend gering: zes doelpunten werden er gescoord in zes wedstrijden. De voorhoede is dus het grootste knelpunt bij Feyenoord, waar nieuwelingen Wesley Verhoek en Lex Immers nog niet hebben weten te imponeren. Ook huurling Graziano Pellè, die John Guidetti moet doen vergeten, moet zijn draai nog vinden bij De Stadionclub.
Voor trainer Alex Pastoor is het puzzelen geblazen in de achterhoede. Linksback Kevin Conboy is na zijn rode kaart van zaterdag geschorst en Rémy Amieux, normaal gesproken zijn vervanger, kampt met een hamstringkwetsuur. Daardoor zal Michel Breuer verhuizen naar de linkerflank en komt Nathaniel Will terug in de basis als rechtsback. Feyenoord heeft door blessures niet de beschikking over Erwin Mulder, Stefan de Vrij en Joris Mathijsen. Ook oud-NEC’er John Goossens is niet inzetbaar: hij is niet wedstrijdfit en zal in beide duels niet in actie komen.