De prestaties van NEC in de Eredivisie zijn bedroevend, maar de ploeg van Alex Pastoor is nog altijd actief in de KNVB-beker. Donderdagavond wacht in de derde ronde van het toernooi een ontmoeting met eerstedivisionist FC Volendam, dat zich na een enigszins teleurstellende seizoensstart stevig heeft genesteld in de subtop van de Jupiler League.
NEC schaarde zich ruim een maand geleden ten koste van tweedeklasser Fortuna Sittard bij de laatste 32 van de beker (2-4 winst na verlenging). De Nijmeegse formatie werkte een belabberd duel af in de Trendwork Arena, keek na negentig minuten tegen een 2-1 achterstand aan, maar kwam diep in de blessuretijd alsnog met de schrik vrij. Stef Nijland benutte een vrije trap op fraaie wijze en schonk zijn team daarmee een verlenging, waarin NEC uiteindelijk definitief wegliep van de Sittardenaren.
De Gelderse club speelde na de matte vertoning in Limburg vier competitiematchen en slaagde er niet in een puntje te sprokkelen. RKC Waalwijk (2-0), PSV (0-2), Vitesse (1-0) en ADO Den Haag (0-1) waren te sterk, waardoor Pastoor zijn equipe zag afzakken naar een zestiende plaats in de hoogste divisie van Nederland. NEC verloor de laatste zes wedstrijden in de competitie en scoorde daarin slechts één treffer, geproduceerd door nota bene verdediger Bram Nuytinck, die zich met twee goals medeclubtopscorer mag noemen (ook Melvin Platje was deze jaargang tweemaal trefzeker).
Waar de Nijmegenaren naarstig op zoek zijn naar de juiste vorm, daar rijgt opponent Volendam de laatste weken de overwinningen aaneen. De manschappen van Gert Kruys versloegen in de vorige ronde van het bekertoernooi de amateurs van UNA/Brinvast (1-3) en pakten nadien negen op negen. FC Emmen (0-4) was het eerste slachtoffer van de Zuid-Hollandse revival, waarna ook Fortuna Sittard (3-2) en FC Den Bosch (1-2) hun meerdere moesten erkennen in De Wijdbroeken. Volendam komt maandagavond nog in actie en kan bij winst op hekkensluiter AGOVV Apeldoorn stijgen naar plek vier.
De laatste keer dat NEC de degens kruiste met de Jupiler League-club, was in het seizoen 2008/2009. Nadat voormalig Volendam-speler Platje de thuisploeg in het Kras Stadion op voorsprong had gebracht, nivelleerde Milano Koenders de score in de laatste minuut (1-1). Eerder dat voetbaljaar werd de vereniging uit het vissersdorp, die later degradeerde, in Nijmegen nog afgedroogd (6-1). Uit de huidige selectie van NEC zijn doelman Gabór Babos en spelmaker Lasse Schöne de enigen die toentertijd ook deelnamen aan die duels.