Morgenavond staat de derde wedstrijd in een week tijd op het programma voor NEC. Na de moeizame zege op SC Telstar spelen de Nijmegenaren opnieuw een thuiswedstrijd. FC Volendam komt op bezoek in De Goffert. NEC aast tegen FC Volendam op de vijftiende thuiszege op rij. De wedstrijd tegen “het andere Oranje” zal om 20.00 uur aanvangen en wordt geleid door Martin Van den Kerkhof.
Telstar
Pas twee dagen geleden speelde NEC haar laatste competitiewedstrijd. In de eigen Goffert werd SC Telstar met 2-0 verslagen. Hoewel de score anders doet vermoedden, leek het niet of de aanstaand kampioen van de Jupiler League aan het voetballen was. Onzorgvuldige passes, verkeerde keuzes, matige afrondingen en scherpte waren spelbreker aan Nijmeegse zijde. Tel daarbij op dat de bezoekers enkel als defensief blok fungeerden en alleen loerden op de counter. Toch brak wie anders dan goudhaantje Cristian Santos de ban voor NEC. Na een goede voorzet en individuele actie op links verschalkte Santos keeper Varkenvisser met een bekeken kopbal. Het betekende alweer zijn 18e treffer voor Santos dit seizoen. In de blessuretijd van de wedstrijd scoorde invaller Kristian Émilsson de tweede treffer van de avond. De IJslander, die meer dan een half jaar afwezig was wegens een ernstige blessure, zorgde daardoor voor het slotakkoord van de avond en bezorgde NEC de veertiende thuiszege op rij.
FC Volendam
FC Volendam, ook wel “het andere Oranje” genoemd, presteert ook dit seizoen naar behoren. De ploeg uit het vissersdorp staat keurig op een vierde plaats met 53 punten uit 29 duels. Hoewel ze op dit moment keurig in de top van Jupiler League staan, gaat het de afgelopen weken wat minder soepeltjes dan voorheen. Van de laatste zes wedstrijden wisten de mannen van trainer Hans de Koning er slechts drie te winnen. Ook het fascinerende doelpuntengemiddelde stokt de afgelopen weken. Een van de oorzaken is het verlies van topscorer Veerman aan SC Heerenveen. FC Volendam heeft naast NEC de meeste doelpunten voor dit seizoen, maar kregen er bijna twee keer zoveel tegen. Vrijdag speelde FC Volendam net als NEC haar laatste competitiewedstrijd. In het eigen Kras-stadion werd Achilles ’29 nipt verslagen: 1-0. Tien minuten voor tijd bezorgde Overtoom alsnog de volle buit voor FC Volendam waardoor ze blijven aanhaken bij Roda JC en FC Eindhoven.
Beste kampioen
NEC is aardig op weg om de boeken in te gaan als recordhouder van de Jupiler League als het gaat om het aantal punten en het doelgemiddelde. De Nijmegenaren hebben van de voorgaande 29 gespeelde duels er 25 gewonnen, twee gelijkgespeeld en slechts twee verloren. De twee nederlagen vonden frappant genoeg plaats in dezelfde stad, namelijk in Eindhoven. Tegen Jong PSV werd nipt met 1-0 verloren en tegen FC Eindhoven waren de Nijmegenaren kansloos: 3-0. De overige duels werden dus bijna allemaal winnend afgesloten. Alleen op bezoek bij Sparta (2-2) en Jong Ajax (1-1) moest men het doen met een puntenverdeling. Het recordaantal punten staat op naam van ADO Den Haag. In het seizoen 2002/2003 werd de club uit de Hofstad kampioen met 83 punten uit 38 duels en een doelsaldo van 74 voor en 20 tegen. NEC lijkt aardig opweg om dit record te verbreken. Slechts zeven punten scheiden NEC en het record van elkaar. Als NEC dit tempo vasthoudt dan eindigen ze op 104 punten en zou het aantal doelpunten voor ook in de 100 kunnen eindigen.
Historie
NEC en FC Volendam hebben in het verleden verscheiden keren tegenover elkaar gestaan. Eerder dit seizoen was de laatste keer. Op de tweede speelronde van dit seizoen wonnen de Nijmegenaren met 0-2. Doelpunten kwamen op naam van Ars en Santos. Voor dit duel speelde NEC in het seizoen 2011/2012 voor het laatst tegen FC Volendam. In De Goffert werd met 1-0 gewonnen dankzij de verloren zoon Latupeiressa. Twee seizoenen daarvoor pakte NEC op de valreep een punt in Volendam. Good Old Milano Koenders zorgde met een kopbal ervoor dat een punt mee terug ging naar Nijmegen. Nog een seizoen terug, in het seizoen 2008/2009 boekte NEC de grootste overwinning ooit op FC Volendam. In Nijmegen werd met 6-1 gewonnen. Schöne (2x), van Beukering (2x), Zomer en Ntibazonkiza zorgden allen voor het doelpuntenfestijn.
Wedstrijdselectie
Ruud Brood heeft voor het treffen met FC Volendam bijna de gehele selectie tot zijn beschikking. Alleen Tobias Haitz en Greigor Breinburg zijn afwezig voor het duel met FC Volendam. De kleine middenvelder heeft te veel last van zijn enkels, die zelfs enkele dagen in het gips zitten. Verder lijkt de opstelling en formatie niet veel te verschillen ten opzichte van vrijdag.
Vermoedelijke opstelling NEC: Smits; Gravenbeek, Van Eijden, Conboy, Leiwakabessy; Daemen, Van Moorsel/Émilsson, Foor; Limbombe, Santos, Jahanbakhsh