De voetbalwereld in een notendop: het ene weekend win je magistraal bij de landskampioen, de week erop ga je gigantisch onderuit tegen Heracles Almelo. Gelukkig heeft NEC de mogelijkheid die onthutsend zwakke wedstrijd direct van zich af te spelen: woensdagavond om 20:00 tegen FC Utrecht.
Het is misschien wel de meest besproken wedstrijd van het voorseizoen geweest. Burgervader Thom de Graaf kon het uit veiligheidsoogpunt niet toestaan dat NEC thuis speelde omdat vele agenten vakantie hadden na de altijd roerige Vierdaagse. Het bleek een voorboden voor wat ging komen want inmiddels wordt ieder evenement waar meer dan 5000 mensen op af komen onder een vergrootglas gelegd in Nijmegen. Wellicht was het voor NEC beter geweest om Utrecht wat eerder te treffen maar dat is koffiedik kijken. Feit is wel dat de Domstedelingen flitsend zijn begonnen aan het seizoen.
Na een seizoen van opruimen en schoonvegen werd het een zomer van aankopen. Voor enkele miljoenen euro’s werden spelers losgeweekt uit alle windstreken. De meeste kunnen onder trainer Ton de Chatinier en onder assistent Jan Wouters rekenen op een basisplaats. In het doel is Michel Vorm onbetwist de nummer 1. De tweede keeper van het Nederlands elftal wisselt nog regelmatig mindere momenten af met uitstekende reddingen maar is voor Utrecht een prima keeper. Op rechts is aanvoerder Cornelisse al een tijd geblesseerd. Zijn plek werd afgelopen zaterdag (tegen AZ, 1-0 winst) nog ingenomen door jeugd-exponent Van der Maarel, de jongeling werd en passant uitgeroepen tot Man of the Match. Centraal achterin staat de eerste aankoop: Jan Wuytens kwam over van Heracles Almelo en ziet rechts naast zich Keller of Dickoh spelen. Linksback is de Canadees Jacob Lensky. De oud-Feyenoorder is nog maar twintig lentes jong maar leek afgeschreven voor het voetbal; hij herpakte zich, meldde zich bij de FC en speelde zich ten koste van Mihai Nesu in de basis. De controlerende middenvelders zijn doorgaans Michael Silberbauer en Gregoor van Dijk, vorig seizoen ook al basiskrachten. Aanvallend waren er de meeste mutaties bij Utrecht. Asare (voormalig ploeggenoot van Vleminckx) en Mertens bestrijken de flanken en hebben beide een vrije rol. Ook Jacob Mulenga, opgepikt in de Franse, tweede divisie zwerft door de hele voorhoede. In de punt moet Ricky van Wolfswinkel voor de goals zorgen. Met drie goals uit zeven wedstrijden lijkt hij die belofte in te lossen.
wat kan men nog over NEC zeggen na de wedstrijd tegen Heracles. Weinig lijkt het juiste antwoord. Alles wat mis kon gaan, ging ook mis. Zelfs opgelegde kansen en penalty’s waren niet besteed aan de matige Nijmegenaren. Aangezien er weinig hoofdschuldigen aan te wijzen zijn en het meer op collectief falen lijkt zal Dwight Lodeweges weinig veranderen. Veel opties heeft hij daar ook niet toe. De selectie van de Nijmegenaren is op dit moment (dankzij blessures of een "staking") niet erg breed te noemen. Hopelijk kunnen onze jongens de wedstrijd van zondag vergeten en bewijzen dat de match tegen Heracles slechts een uitzondering was.