Na de traditionele interlandonderbreking treedt NEC zondag om 14.30 uur in eigen huis aan tegen FC Utrecht. Hoewel Oranje een 2-3 overwinning boekte in en op Wales, werd deze vorige week overschaduwd door de trieste gebeurtenissen in en rondom Parijs. Voorafgaand aan de wedstrijd van zondag volgt er daardoor één minuut stilte. De scheidsrechter voor het aankomende duel is de heer Pol van Boekel.

Robben-effect
Het Nederlands elftal trad vorige week vrijdag aan tegen Wales. De mannen van bondscoach Danny Blind wist de ploeg die aankomend EK van de partij is, te verslaan met 2-3. Wie anders dan Arjen Robben leidde Nederland naar de zege. De speler van Bayern München scoorde twee maal en was een van de uitblinkers aan Nederlandse zijde. Hoe spijtig het ook is, maar Oranje is zoals bekend aankomend EK er niet bij.

Super degelijk
De laatste wedstrijd die NEC afwerkte in de Eredivisie lijkt alweer een tijd geleden. In Nijmegen nam men het op tegen De Graafschap. Het was geen enerverend duel en ook geen duel voor in de geschiedenisboeken, maar wel één waarin NEC weer met de zege aan de haal ging. NEC speelde een super degelijke wedstrijd en verzuimde het duel in een eerder stadium te beslissen. Zodoende bleef de hekkensluiter uit Doetinchem geloven in één of meer punten. De Graafschap had enkele dotten van kansen om de score te openen en recht te trekken, maar liet deze op wonderbaarlijke wijze onbenut. NEC was niet heel veel beter dan De Graafschap, maar was wél effectief op de momenten dat het moest. Goudhaantje en goalgetter Cristian Santos bekroonde in de eerste helft een penalty en scoorde vlak voor het eindsignaal na een prachtige combinatie de tweede van de avond. NEC won met 2-0 en stootte door naar de zesde plaats op de ranglijst met 20 punten. Hopelijk staat zondagmiddag de teller op 23 punten en lijkt handhaving al bijna binnen handbereik!

Middenmotor
Tegenstander van aankomende zondag is FC Utrecht. De Domstedelingen beleven tot dusverre een wisselvallig seizoen. In de eigen Galgenwaard is de ploeg van trainer Erik Ten Hag onverslaanbaar, maar buitenshuis werd enkel bij PEC Zwolle gewonnen. Een statistiek dat FC Utrecht graag wil doen laten kantelen. De Domstedelingen hebben wél een topspits pur sang in de gelederen. Sebastién Haller is de gevaarlijkste man aan Utrechtse zijde. De Fransman staat op acht competitietreffers, waarvan vijf vanaf de penaltystip. De boomlange aanvaller helpt FC Utrecht geregeld aan een zege of stelt andere spelers in staat een doelpunt te maken met zijn fysieke lijf en techniek. FC Utrecht speelde voor de interlandonderbreking een uitduel bij regerend landskampioen. Utrecht kwam op een 1-0 achterstand, maar rechtte de rug al snel en kwam via Ramselaar op gelijke hoogte. Na de onderbreking liep PSV dan toch weg van de Domstedelingen en eindigde het duel in 3-1. Utrecht staat door die nederlaag op de negende plaats van de Eredivisie met vier zeges, vier gelijke spelen en vier nederlagen. Het doelsaldo is eveneens in balans. 20 om 20.

Historische duels
De wedstrijd NEC – FC Utrecht stond 35 keer eerder op het programma. Van die 35 ontmoetingen pikken we er enkele interessante uit. Op 16 maart 2014 traden beide elftallen voor het laatst aan tegen elkaar. In De Goffert werd het 2-2. In het seizoen 2012/2013 zegevierde NEC, via doelpunten van Rick ten Voorde en Melvin Platje, voor het laatst van FC Utrecht in competitieverband. Ongeveer elf jaar geleden bekroonde Niedzielan zichzelf tot Man of the Match met het duel tegen FC Utrecht. De Poolse aanvaller scoorde driemaal voor NEC. Jara Simr scoorde de andere Nijmeegse treffer. NEC won toen met 4-0. Het duel van aanstaande zondag is een speciaal weerzien voor Kevin Conboy. De Deense verdediger speelde vier seizoenen voor NEC. Andere spelers die in het verleden actief waren voor NEC zijn Ruud Boymans, Nacer Barazite en Patrick Joosten. Ook Arno Arts, Willy Carbo, Ulrich Crüden, Frank Demouge en Leroy George speelden voor beide clubs.

Wedstrijdselectie
Ernest Faber leeft met alle vertrouwen toe naar het duel met FC Utrecht. De oefenmeester lijkt ook tegen Utrecht met dezelfde elf te beginnen als tegen De Graafschap. Hierdoor moeten Appiah en Roman genoegen nemen met een plek op de reservebank. Een ander leuk gegeven is dat NEC weinig gele kaarten pakt en daardoor tot dusverre geen spelers op scherp heeft staan, laat staat een geschorste.

Vermoedelijke opstelling NEC: Kirsten; Kane, Van Eijden, Golla, Woudenberg; Bikel, Breinburg, Foor, Ritzmaier; Limbombe, Santos