NEC treedt zaterdagavond in de veertiende speelronde van de Eredivisie in De Goffert aan tegen FC Twente. De Nijmegenaren azen op revanche na de deceptie op bezoek bij recordkampioen Ajax. In Amsterdam leed NEC tegen een weergaloos Ajax een 5-0 nederlaag. De wedstrijden tegen de Tukkers, die zichzelf terugvinden op een knappe zesde plaats, vangt om 20.45 uur aan en wordt geleid door Dennis Higler.

Zonder idee
Vaak zijn wedstrijden tegen clubs als PSV, Ajax en Feyenoord wedstrijden waarin het voor NEC van groot belang is dat de schade zo beperkt mogelijk blijft. Zo ondervond NEC dit enkele weken geleden al toen PSV op bezoek kwam in Nijmegen. De regerend landskampioen won betrekkelijk en kinderlijk eenvoudig met 0-4. Je zou denken dat NEC leert van haar fouten tegen een geoliede machine als PSV. Ajax, dit seizoen toch wel de favoriet voor de landstitel, is misschien nóg fitter, beter en scherper dan PSV. Dat je dan tegen een club als Ajax opnieuw met dezelfde naïeve tactiek en formatie begint, is het wederom vragen om veel moeilijkheden. Het begon dan nog wel alleraardigst tegen de Amsterdammers. Met enkele mogelijkheden voor Mayi en Rayhi, die er gewoon in móeten wil je een resultaat boeken. Maar erna was het alleen maar Ajax dat de boventoon voerde. Kasper Dolberg werd de grote jongen van de middag. De kersverse Deense international was met drie wonderschone doelpunten bijna in zijn eentje verantwoordelijk voor de uiteindelijke 5-0 overwinning van Ajax. Bertrand Traoré en Lasse Schöne zorgden met eveneens mooie doelpunten voor de andere Amsterdamse treffers.

Het leek alsof NEC zonder idee en plan aan de aftrap verscheen tegen de godenzonen. Ferdi Kadioglu, zo bejubeld tegen FC Utrecht en FC Groningen, werd in het eerste bedrijf volledig overlopen door een dynamisch Ajax-middenveld. Geen schande, maar geef die jongen de kans om zich te bewijzen en zet hem niet na twee leuke panna’s en doelpunten gelijk in de basis. NEC speelde dit seizoen welgeteld twee keer (!) in dezelfde opstelling en formatie. Logischerwijs levert dat dan ook de (on)nodige verliespunten op. Tegen FC Twente móet men echt uit een ander vaatje tappen, want de Enschedeëers ruiken bloed richting de (sub)top van de Eredivisie.

Football Club Twente
Iedereen kent de malaise rondom Football Club Twente. Degradatie was enkele maanden geleden nog bijna onvermijdelijk, bestuurlijke wanorde voerde de boventoon en van een uitgebalanceerd en volwaardig Eredivisie-elftal was nauwelijks spraken. Totdat FC Twente ineens de licentie kreeg om dit seizoen ‘gewoon’ Eredivisie-voetbal te spelen. Dat pakt tot op heden meer dan goed uit, want de Enschedese ploeg staat op een verrassend knappe zesde plaats met 20 punten. Er werd onder trainer René Haké slechts drie keer verloren. Vijf keer werd er gewonnen en gelijkgespeeld. Ongekende luxe voor een ploeg waarbij vooraf werd gerekend op degradatie en/of nacompetitieplaatsen. De laatste nederlaag van de Tukkers dateert eveneens van eind september. In het Abe Lenstra Stadion was sc Heerenveen, dat zichzelf eveneens terugvindt op een knappe vierde plaats, de boosdoener.

De laatste wedstrijd die FC Twente speelde was tegen FC Utrecht. Een aantrekkelijk duel die dan ook eindigde in 1-1. Beide elftallen hebben bijzonder veel scorend vermogen en lieten dat dan ook tot uiting komen in de Grolsch Veste. Hidde ter Avest schoot FC Twente op een 1-0 voorsprong, nadat Ramon Leeuwin van FC Utrecht in de negende minuut al de rode prent kreeg toegewezen. Slechts vier minuten na de openingstreffer was het Ajax-huurling Richairo Zivkovic die de stand gelijktrok. Herinnert u hem nog? Zivkovic? Ja. Zivkovic scoorde enkele maanden geleden ook in het bekerduel met FC Twente. Een magistrale sprint á la Usain Bolt deed de Enschedese club uiteindelijk de das om.

40ste onderlinge ontmoeting
NEC en FC Twente stonden tot op heden al 39 keer tegenover elkaar. Vreemd genoeg trok NEC maar negen keer aan het langste eind en FC Twente twintig keer. Tien keer eindigde de ontmoeting onbeslist. Vorig seizoen won NEC dankzij de vertrokken Santos en Limbombe met 2-0.

Als we de laatste tien ontmoetingen met FC Twente erbij pakken, valt ons op dat NEC in De Goffert slechts twee keer met de zege aan de haal ging. Drie keer werd er verloren van de Twentenaren. Ook vielen in die vijf thuisontmoetingen met FC Twente alleen al 23 (!) doelpunten. Dat is bijna vijf (!) per duel. De laatste keer dat FC Twente met de punten huiswaarts keerde na het bezoek aan De Goffert, was op 27 april 2014. Tegen het einde van dat seizoen wonnen de gasten met 2-5. Ebecilio, Brama, Tadic (2x) en Corona waren de doelpuntenmakers. Castillion schoot NEC nog wel op 1-0, maar dat was tevergeefs. Een eigen doelpunt van Marsman zorgde voor de Nijmeegse eer (2-5).

Wedstrijdselectie
Wij hopen dat NEC-trainer Peter Hyballa heeft geleerd van de naïeve en onzorgvuldige tactiek waarmee hij ploegen als Ajax en PSV in de kaart speelde. Tegen een fris en onbevangen FC Twente wacht NEC opnieuw een loodzware opgave. De oefenmeester heeft net als tegen Ajax de beschikking over een volledige en fitte selectie. Kadioglu start morgenavond niet in de basis. Het jeugdexponent maakte tegen Ajax zijn basisdebuut, maar moet morgen tijdens het beginsignaal vanaf de reservebank toekijken. Door de verschuiving en wisseling in de selectie rouleert Hyballa opnieuw zijn selectie. Buiten die omzetting lijkt de formatie en opstelling hetzelfde te blijven als die tegen Ajax.

En hoewel NEC al vijf wedstrijden op rij niet heeft weten te winnen, voelt De Goffert toch als een onneembare vesting. Laat dit mede door positieve support gedurende de 90 minuten tot uiting komen. Wat er op het veld gebeurd is het allerbelangrijkste, maar met de steun in de rug moet er tegen FC Twente een resultaat in zitten.

Als Go Ahead Eagles – Willem II vanavond in een gelijkspel eindigt, staat NEC tot morgenavond 20.45 uur op de zeventiende plaats. Mocht een van de twee winnen, neemt NEC voorlopig plek zestien in beslag. Er móet dus een resultaat worden geboekt tegen FC Twente. Come on NEC!

Vermoedelijke opstelling NEC: Delle; Dyrestam, Dumic, Golla, Fomitschow; Bikel, Breinburg, Von Haacke; Rayhi, Mayi en Grot