Na het vrijdagse bezoek aan FC Groningen speelt NEC deze keer een doordeweeks thuisduel. Ditmaal komt het geplaagde FC Twente op bezoek in De Goffert. Woensdagavond om 18.30 uur trappen beide elftallen af onder leiding van scheidsrechter Edwin van de Graaf.

Degelijk

Met een degelijke tactiek sleepte NEC afgelopen vrijdag een gelijkspel uit het vuur op bezoek bij FC Groningen. Beide elftallen hadden veel moeite met het belabberde veld en creëerden daardoor bijzonder weinig kansen. In het eerste bedrijf waren Bikel en Limbombe namens NEC dichtbij de openingstreffer, maar het duo faalden in hun afronding. Deed de thuisploeg dan helemaal niks? Nee, in de eerste helft hadden de Groningers wel geteld 0 doelpogingen.

In de tweede helft zette de thuisploeg wat meer gas en leverde dat enkele doelpogingen op, maar doelman en aanvoerder Jones stond telkens op de juiste plaats. Ook het nieuwe centrale duo Dumic en Golla waren degelijk en stabiel. In de absolute slotfase van het duel kreeg zowel NEC als FC Groningen de kans om er alsnog met de zege vandoor te gaan, maar Limbombe faalde wonder boven wonder van dichtbij. NEC-verdediger Golla redde enkele minuten eerder nog op de doellijn na een kopbal van Michael De Leeuw.

 

FC Twente en co.

Wie dit seizoen de naam FC Twente hoort vallen denkt gelijk aan crisis, geld, wanbeleid en schulden. Het zijn termen die veelvuldig worden genoemd, zowel in de media als in het eigen Tukkerland. Waar FC Twente in 2010 nog met de schaal aan de haal ging door NAC Breda te verschalken op de laatste speeldag, is de realiteit nu heel anders. De Enschedeërs bivakkeren op dit moment in de onderste regionen van de Eredivisie en moeten rekening houden met nacompetitie voetbal. De mannen van trainer René Hake wonnen van de gespeelde negentien Eredivisieduels er slechts vier. Dat is gezien de reputatie en historie van de Enschedese club ronduit bedroevend. Er werden al 45 tegentreffers geïncasseerd. Frappant genoeg scoorde FC Twente net zo veel als NEC, maar hebben de Tukkers toch vijftien punten minder.

Van de tien uitduels die FC Twente dit seizoen afwerkte won het géén een keer. Er werd twee keer gelijkgespeeld en acht keer verloren. In de eigen Grolsch Veste won FC Twente dit seizoen vier keer. Een daarvan was tegen NEC. Op 18 oktober jl. wonnen de geplaagde Enschedeërs met 1-0 dankzij een doelpunt van Peet Bijen. De selectie van FC Twente is mede door gebrek aan financiële middelen vrij smal en daarbij telt de ploeg ook enkele blessuregevallen. Katsikas, Stevens, Agyepong, Plattel en Borven zijn allen niet beschikbaar voor trainer Hake. Enige lichtpuntjes dit seizoen zijn de technische Ziyech en Tapia. Beiden hebben een groot aandeel in het Enschedese puntenaantal. Laatstgenoemde heeft deze week tevens een transfer verdiend naar Feyenoord.

 

Historische duels

Wedstrijden tussen NEC en FC Twente zijn al jaren achtereen afgewerkt, maar we pikken enkele memorabele duels er tussen uit. Op 12 maart 2004 won NEC met maar liefst 2-5 op bezoek bij FC Twente in toen nog het oude Arke-stadion. Twaalf keer vond FC Twente – NEC daarna plaats en slechts één keer trok NEC nog aan het langste eind. Op 20 augustus 2005 werd het 0-1 dankzij Tininho. (Ja ja, kennen we hem nog?)

Op 11 maart 2012 kruisten beide elftallen opnieuw de degens. Ditmaal in de Nijmeegse Goffert. Het was de laatste keer dat NEC winnend van het veld stapte tegen de Tukkers. NEC won met 3-1 door goals van Schöne, Conboy en Zeefuik. Op 27 april 2014 kwam FC Twente voor het laatst op bezoek in Nijmegen. Football Club Twente won toen met ruime cijfers; 2-5.

De vijf goals van Twente makelij kwamen op naam van Tadic (2x), Ebicilio, Brama en Corona. Namens NEC scoorden Castillion en Marsman (e.d.)

De laatste tien ontmoetingen tussen beide clubs leverde maar liefst 40 treffers. Dat is omgerekend vier goals per wedstrijd. Aankomende woensdag lijkt het op papier dus een doelpuntrijk duel te worden.

 

Wedstrijdselectie

Nog altijd zit goalgetter Christian Santos bij NEC en heeft Anthony Limbombe aangegeven te blijven tot het einde van het seizoen. Alleen Rens van Eijden heeft NEC tussentijds verlaten. Verder is de wedstrijdselectie, buiten de nieuwe aankopen Dumic en Dyrestam en de geblesseerden, vooralsnog gelukkig intact gebleven.

Maar Marcel Ritzmaier lijkt volledig uit de gratie te zijn bij trainer Ernest Faber. De middenvelder maakte zijn laatste minuten op 20 december thuis tegen Feyenoord. In de duels tegen Willem II en FC Groningen had Faber de huurling van PSV niet nodig. Steeds kregen Lundholm, Sleegers, Appiah of Rayhi de voorkeur boven de getalenteerde Oostenrijkse middenvelder. De opstelling en formatie lijkt aanstaande woensdag hetzelfde te zijn als tegen FC Groningen. Dit betekent dat Dumic het hart van de defensie vult met Golla. Appiah wordt opnieuw gepost op de rechterflank. Het defensieve blok op het middenveld wordt gevormd door Bikel en Breinburg met daar voor de aanvallend ingestelde Navarone Foor.

Vermoedelijke opstelling NEC: Jones [C]; Kane, Dumic, Golla, Woudenberg; Bikel, Breinburg, Foor; Limbombe, Santos, Appiah