Zaterdagavond staat voor NEC de vijfde thuiswedstrijd van dit seizoen op het programma, wanneer het FC Groningen ontvangt. De noorderlingen behoren deze jaargang tot één van de revelaties in de Eredivisie en kunnen bij winst in De Goffert stijgen naar een voorlopige tweede stek. Een overwinning voor de gastheren zou de Nijmegenaren tijdelijk wat lucht verschaffen.
Wedstrijdinformatie:
Competitie: Eredivisie
Datum: Zaterdag 23 oktober 2010
Tijd: 19:45 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie
Stadion: McDOS Goffertstadion (Nijmegen)
Laatste zege NEC: Zondag 28 oktober 2007, 5-1
Laatste zege FC Groningen: Zaterdag 20 februari 2010, 0-2
Groningen nam afgelopen zomer afscheid van succestrainer Ron Jans – hij vertrok naar aartsrivaal sc Heerenveen – en besloot in zee te gaan met de onervaren Pieter Huistra. Laatstgenoemde begon aan zijn eerste klus als hoofdcoach en kende met vijf zeges, drie gelijke spelen en slechts één verliespartij een prima start. De 43-jarige oefenmeester, die zijn loopbaan als speler begon in Groningen en verder onder meer uitkwam voor FC Twente en Glasgow Rangers, laat zijn elftal vaak opdraven in een 4-3-3 formatie en zag daar tot nog toe de vruchten van geplukt worden. De Trots van het Noorden heeft achttien punten en staat daarmee op een verdienstelijke vijfde plaats.
Huistra maakte tot op heden gebruik van zeventien selectiespelers. De verdedigers Maikel Kieftenbeld, Andreas Granqvist, Jonas Ivens en Fredrik Stenman misten allen nog geen minuut, terwijl ook Niklas Pedersen, Dušan Tadić, Tim Sparv en doelman Luciano altijd konden rekenen op een basisplaats. Mandekker Granqvist is verrassenderwijs clubtopscorer met vier goals. De Zweed, vorige week met zijn vaderland nog tegenstander van het Nederlands elftal in aanloop naar het EK in 2012, was tot nu toe driemaal trefzeker vanaf de strafschopstip.
De Groen-Witten kenden een op papier lastige seizoensstart en ontmoetten onder andere Ajax, AZ, FC Utrecht, PSV, FC Twente en Heerenveen. Met slechts negen tegendoelpunten hebben de Groningers de op twee na sterkste verdediging van de Nederland. Qua scorend vermogen is de nummer acht van vorig jaar gelijkwaardig aan NEC. Waar Groningen vijftien maal het net van de tegenstander liet bollen, deed de club uit de Keizerstad dat één keer vaker. Het doelsaldo is echter in het voordeel van de FC (+6 tegen -2).
En daar ligt dan ook het probleem van de Gelderlanders. De huidige nummer elf van de competitie – met tien punten staat de equipe van Wiljan Vloet slechts twee punten boven de degradatiestreep – produceerde zestien doelpunten, maar zag haar sluitpost al achttien keer vissen. Bovendien stokt de productiviteit van de Nijmegen Eendracht Combinatie de laatste tijd ietwat. Tijdens de uitwedstrijd tegen NAC (2-0 verlies, red.) hielp het kans op kans om zeep, terwijl afgelopen weekend ook bij Heracles Almelo (3-2 verlies, red.) werd nagelaten om de match te beslissen in haar voordeel. Het is zaterdag aanhaken of afhaken voor NEC.
Afwezigen NEC:
Cayfano Latupeirissa (enkelblessure)
Dammyano Grootfam (gebroken middenvoetsbeentje)
Gábor Babos (rugblessure)
Leroy George (enkelblessure)
Erton Fejzullahu (geschorst)
Marco van Duin (liesblessure)
Rens van Eijden (enkelblessure)
Afwezigen Groningen:
Oluwafemi Ajilore (hamstringblessure)
Shkodran Metaj (enkelblessure)
Tom Hiariej (hamstringblessure)