Na het teleurstellende resultaat in de Grolsch Veste ontvangt NEC zondagmiddag FC Groningen in De Goffert. Het duel tussen de nummer zeven (NEC) en nummer negen (FC Groningen) van de Eredivisie staat onder leiding van Ed Janssen. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Onnodig
NEC leed vorige week een onnodige nederlaag op bezoek bij FC Twente. De ploeg die in sportieve crisis verkeert boekte uiteindelijk een 1-0 zege. Lange tijd leek het duel af te stevenen op een bloedeloze 0-0, maar in de 70ste minuut werd een afgeslagen corner van dichtbij binnengewerkt door de Enschedeërs. NEC ging erna op zoek naar de gelijkmaker, was daar ook erg dichtbij via de ingevallen Rayhi, maar zijn schot belandde op de paal. In de slotminuten hadden Limbombe en Santos NEC nog een aan punt kunnen helpen, maar deze bleef helaas uit. Hierdoor klom FC Twente op de ranglijst en verzuimde NEC zich steviger in de subtop te nestelen.

FC Groningen
De trots van het Noorden speelt een vrij wisselvallig seizoen. In de eerste negen wedstrijden pakte de ploeg van Erwin van der Looi ‘maar’ 13 punten. Net zoveel als nieuwkomer NEC, maar gezien de begroting en ambitie van de Groningers toch ietwat teleurstellend. Wellicht ligt dat aan de Europese tour die de mannen uit Groningen op dit moment bezig houdt. FC Groningen speelt in de poulefase tegen respectievelijk Olympique Marseille, Sporting Braga en Slovan Liberec. Tegen de eerstgenoemden werd geen punt behaald. Donderdagdavond hoopt men op een goed vervolg in de Europa League als het in Tsjechië op bezoek gaat bij Slovan Liberec.

De laatste competitiewedstrijd die Groningen speelde was in eigen huis tegen Willem II. De thuisploeg won met 2-1 dankzij goals van Mahi en Hoesen. Laatstgenoemde werd matchwinner door met een sublieme boogbal Willem II-doelman Lamprou het nakijken te geven.

Historie
NEC – FC Groningen is 27 keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Van al die ontmoetingen won NEC er 11 en zegevierden de Groningers zes keer. De laatste keer dat beide elftallen tegenover elkaar stonden in De Goffert was op 3 augustus 2013. De bezoekers wonnen afgetekend met 1-4. In Groningen leed NEC een half jaar later weer een forse nederlaag; 5-1. De laatste keer dat NEC won in eigen huis van FC Groningen was op 27 januari 2013. Van Eijden en Rieks waren verantwoordelijk voor de Nijmeegse zege. Het duel NEC – FC Groningen eindigde ‘pas’ negen keer in een gelijkspel. De laatste keer dat dit gebeurde was in het succesjaar 2008. In Nijmegen werd het 2-2 door goals van Wisgerhof en El-Akchaoui namens NEC en Powel en Gonzalo Garcia namens Groningen.

Wedstrijdselecties
FC Groningen, dat een doordeweekse Europese wedstrijd moet afwerken, lijkt nagenoeg te weten wie er zondag afreizen naar Nijmegen. Trainer Van der Looi kan weer over Michael de Leeuw beschikken nadat de spits het duel tegen Willem II miste wegens ziekte. Rasmus Lindgren kan daarentegen niet meespelen tegen Liberec en lijkt ook het duel met NEC niet te halen wegens een enkelblessure.

NEC-trainer Ernest Faber lijkt tegen de Noordelingen weer te kunnen beschikken over Mihai Roman. De spits ontbrak tegen FC Twente. Marcel Appiah, Joshua Smits, Hannes Halldorsson en Jay-Roy Grot zullen allen ontbreken zondag.

Vermoedelijke opstelling NEC: Kirsten, Kane, Van Eijden, Golla, Woudenberg; Bikel, Foor, Ritzmaier, Breinburg; Limbombe, Santos

Foto: Rob Koppers