Om definitief afscheid te nemen van de onderste plaatsen en ervoor te zorgen dat het seizoen verder gespeeld kan worden om ‘des keizers baard’ neemt NEC het zondag om 14:30 op tegen Excelsior.
De confrontatie in het begin van dit seizoen werd nog knullig en terecht verloren. Door onder andere een doelpunt van de zondag geschorste rechtsback Daan Bovenberg verloor NEC op Kralingen. Het leek een incident maar het team van Alex Pastoor wist meer wedstrijden in winst om te zetten. De gedoodverfde degradatiekandidaat weet vooralsnog Willem II en VVV met gemak achter zich te laten.
Afgelopen winter voegden bij de talenten van de kleinste profclub van Rotterdam nog een paar spelers met meer ervaring. Geert-Arend Roorda en Edwin de Graaff brengen op het middenveld veel ervaring mee, meer althans dan de gemiddelde speler van de jonge ploeg van Excelsior. Ook Ajax-talent Genero Zeefuik werd gehuurd door de Rotterdammers en zal waarschijnlijk samen met Guyon Fernandez en Tim Vincken de snelle voorhoede vormen. Snelle omschakeling is het ene wapen, de dode spel situatie de andere. Procentueel gezien wist geen club meer te scoren uit (indirecte) vrije trappen dan de rood-zwarten.
Zoals al gesteld, bij winst is NEC definitief veilig dit seizoen. De afstand naar een plaatsje voor de play-offs lijken uit zicht, net als een plaats in de nacompetitie. Vloet kan met zijn selectie vast gaan werken aan het toekomstplaatje van 2011/2012 en wellicht de automatismen er verder in slijpen. Een andere mogelijkheid is het thuispubliek proberen de rest van het seizoen te vermaken met louter aanvallend voetbal. NEC lijkt met George, Goossens, Schone en Vleminckx de spelers te hebben om verdedigingen dol te draaien, toch lukte dat dit seizoen nog niet vaak, ondanks het uitermate goed verzorgde positiespel.