Nijmegen Eendracht Combinatie is terug! NEC speelt na één jaar Jupiler League-voetbal weer in de Eredivisie. De Gelderse trots trapt het seizoen af met een duel tegen Excelsior Rotterdam. Aanvankelijk zou het duel op zondagmiddag 14.30 uur worden gespeeld, maar door diverse politiestakingen in het land is het duel uitgesteld naar woensdag 12 augustus. Het duel waar heel Nijmegen naar uit kijkt wordt geleid door Jeroen Manschot en vangt om 20.45 uur aan.

101 punten
Om nog maar even een terug te blikken op het legendarische seizoen in de Jupiler League. NEC eindigde met 101 punten en 100 doelpunten fier aan kop in de Jupiler League. Runner-up FC Eindhoven stond een straatlengte achter. Maar liefst 21 punten bedroeg de voorsprong. NEC wist van de 38 duels er maar liefst 33 te winnen, verloor slechts driemaal en speelde twee keer gelijk.

Transferperiode
Voor dat de technische staf van NEC rustig in de dugout kan zitten wacht men eerst nog een roerige transferperiode. De Nijmeegse club presteerde vorig seizoen zoals reeds gezegd een fabuleus en onvergetelijk seizoen. Dit is natuurlijk niet onopgemerkt gebleven bij de scouts Nederland en daar buiten. Zo is sterkhouder en publiekslieveling Alireza Jahanbakhsh vertrokken naar AZ Alkmaar. Ook Kevin Conboy heeft Nijmegen jammer genoeg ietwat via de achterdeur verlaten. De Deense linksback zit tot op heden nog zonder club. Daarentegen heeft NEC goede spelers aangetrokken. Doelman en IJslands international Háldorsson werd ingelijfd. Net als Janio Bikkel (SC Heerenveen), Wojciech Golla (Pogon Szczecin, Pol), Bart Buysse (Cercle Brugge), Mohamed Rayhi (PSV) en Todd Kane (Chelsea) kwamen zij allen naar Nijmegen. NEC probeert voor het verstrijken van de transferperiode op 1 september nog een aanvallende middenvelder en een rechts/linksbuiten te strikken.

NEC
Vanuit bestuurlijk oogpunt wordt dit seizoen op het eerste oog een “survivaltocht” voor NEC. Vanuit supporters oogpunt wil men niet denken aan na-competitie of directe degradatie. De selectie van NEC is vrijwel intact gebleven of op de nodige plaatsen zelfs fors versterkt. Algemeen directeur Van Ingen vertelde onlangs dat het doel is om zo hoog mogelijk te eindigen, maar men ook niet té veel moet verwachten van dít NEC. Het streven is om tot en met seizoen 2016/2017 uit te groeien tot een stabiele middenmotor in de Eredivisie. Met deze selectie denkt Van Ingen directe degradatie en zelfs na-competitie te ontlopen.

Excelsior
De derde club uit Rotterdam kende vorig seizoen een prima seizoen. De Kralingers eindigden net boven de degradatiestreep met 32 punten. Opvallend was dat de Kralingers zowel in eigen huis als op vreemde bodem de 32 punten bij elkaar sprokkelden. Op het kleine kunstgras in Rotterdam werden 18 punten behaald. Excelsior kreeg zelfs op vreemde bodem minder goals tegen dan in eigen huis. Dit seizoen moet net als vorig seizoen een seizoen worden waarin Excelsior moet overleven om in de Eredivisie te blijven. Met nieuwbakken coach Alfons Groenendijk staat Excelsior net als NEC een helse klus te wachten.

Historie
Het duel NEC-Excelsior is voor NEC gelijk een echte testcase. Van de voorgaande dertien ontmoetingen met de Rotterdammers werden er zes winnend afgesloten en verloor het vier keer. De laatste keer dat beide ploegen tegenover elkaar stonden was in het seizoen 2013/2014. In de eigen Goffert won NEC met 3-1. Voor de laatste thuisnederlaag tegen Excelsior moeten we terug naar seizoen 2007/2008. Excelsior won met 0-1 door Geert Den Ouden.

Wedstrijdselectie
Kersverse trainer Ernest Faber heeft op de eerste speeldag vrijwel een fitte selectie tot zijn beschikking. Mohamed Rayhi lijkt niet bij de selectie te zitten wegens een blessure. Ook doelman Joshua Smits is nog uit de roulatie wegens een handblessure. Verder lijkt de opstelling vrijwel hetzelfde als die tegen Levante UD.

Sfeer
“Met het juist beleid, de hoofden koel, vechtend voor NEC”. Dit zijn de paar woorden die 90 minuten lang moeten galmen door De Goffert. De Goffert moet een onneembare vesting worden voor bezoekende ploegen. Men moet vooral in thuisduels met het mes tussen de tanden voetballen en ervoor zorgen dat de tegenstander geen schijn van kans heeft!
Come on NEC!!!

Vermoedelijke opstelling NEC: Hálldorsson; Appiah, Van Eijden, Gólla, Buysse; Bikel, Foor, Breinburg; Santos, Ars/Émilsson, Limbombe