Maandagavond werkt NEC haar eerste thuiswedstrijd in het nieuwe Eredivisieseizoen af, wanneer degradatiekandidaat Excelsior een bezoekje brengt aan De Goffert. De ontmoeting met de Rotterdammers zal voor trainer Alex Pastoor en middenvelder Ryan Koolwijk een weerzien met hun voormalig werkgever zijn, daar het tweetal vorig seizoen nog onder contract stond op Woudestein.
NEC opende de recente jaargang vorige week met een gelijkspel tegen sc Heerenveen (2-2). De Nijmeegse formatie speelde behoudens de eerste twintig minuten een matige wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion, maar toonde in de slotfase veekracht door een 2-0 achterstand weg te poetsen. Doelpunten van verdediger Bram Nuytinck en spits Stef Nijland nivelleerden de score, nadat de thuisploeg op voorsprong was gekomen via vleugelspelers Oussama Assaidi en Luciano Narsingh, die continu een plaag waren voor de backs van de gasten.
Stuitend was de slordigheid in het spel van de Gelderlanders. Bij de openingstreffer profiteerde uitblinker Asssaidi optimaal van een slechte uitrap van NEC-goalie Jasper Cillessen, die ondanks de nadrukkelijke belangstelling van Ajax nog altijd actief is in de Keizerstad, terwijl de tweede goal voortkwam uit balverlies van aanvoerder Ramon Zomer. Positief aan het duel in Frieland was de invalbeurt van rechtsbuiten Leroy George en het jeugdige talent Navarone Foor, acterend op het middenrif. Beiden werden in het tweede bedrijf ingebracht door coach Pastoor en maakten geen verkeerde indruk.
Tegenstander Excelsior ving het voetbaljaar aan met een nederlaag tegen stadsgenoot Feyenoord (0-2). Een weinig interessante wedstrijd zou uiteindelijk door goals van Guyon Fernandez en Leen van Steensel (e.d) in het voordeel van de grote broer beslecht worden. John Lammers neemt dit seizoen de honneurs waar bij de Kralingers en is daarmee de opvolger van Pastoor, die de club vorig jaar knap op het hoogste Nederlandse niveau hield.
Het zal voor de 47-jarige Lammers echter een hels karwei worden om dat kunstje te herhalen, aangezien zijn equipe zwaar verzwakt is. Jordy Clasie, Guyon Fernandez, Miquel Nelom, Kaj Remsteijn (allen Feyenoord), Nico Pellatz (ADO Den Haag), Geert-Arend Rooda (sc Heerenveen), Ryan Koolwijk (NEC) en Edwin de Graaf (Hibernian) zochten hun heil elders, terwijl zij de vorige jaargang allen nog verzekerd waren van een basisplaats. Alex Pastoor verruilde Excelsior deze zomer voor een verbintenis bij NEC en sprak zijn ambities met de Nijmegenaren niet zelden uit tot op heden. Om aan die ambities te voldoen, zal een overwinning op zijn oud-broodheer een must zijn voor de flamboyante oefenmeester.
NEC – Excelsior staat maandagavond onder leiding van scheidsrechter Ruud Bossen. De 49-jarige Haarlemmer wordt aan de Waal geassisteerd door Dhr. De Vree en Dhr. Hoekstra. Dhr. Dieperink fungeert als vierde official tijdens de match, die de opening van het nieuwe sfeervak in De Goffert, vak 080, zal inleiden.