Aanstaande zaterdagavond staat de mini-derby weer op het programma in het Goffertstadion. De Graafschap uit Doetinchem komt op bezoek in Nijmegen. Het duel tegen de hekkensluiter van de Eredivisie begint om 19.45 uur en staat onder leiding van Richard Liesveld.

Mistig Alkmaar
Zoals gebruikelijk blikken we iedere voorbeschouwing weer even terug op de laatste wedstrijd die onze trots afwerkte. NEC speelde afgelopen zondag (1 november red.) in Alkmaar tegen AZ. Het werd een gigantisch grote overwinning voor de mannen van trainer Ernest Faber. NEC won afgetekend met 2-4. Anthony Limbombe was de grote man aan Nijmeegse zijde. De behendige dribbelaar bekroonde zijn puike optreden met twee treffers. Zijn eerste mocht er zijn. Van ruim 18 meter krulde hij de bal kiezelhard achter Coutinho. De overige Nijmeegse treffers kwamen op naam van Santos en Woudenberg. Bij AZ was Hendriksen tweemaal trefzeker, maar zijn treffers telden alleen voor de statistieken. Hopelijk geeft een goed georganiseerd en fris voetballend NEC dit zaterdagavond een vervolg tegen De Graafschap.

Rode lantaarn
Zoals velen al voorspelden is De Graafschap degradatiekandidaat nummer één. De Doetinchemers hebben tot op heden slechts twee punten bij elkaar weten te sprokkelen uit elf duels en noteren slechts negen doelpunten voor en maar liefst 28 tegen. Door dit beschamende aantal verkeren De Superboeren nu al in acute degradatienood en dragen ze de zogenoemde rode lantaarn in de Eredivisie. Het seizoen telt nog 23 speelrondes, maar het enige wat De Graafschap nog lijkt te kunnen grijpen is nacompetitie-voetbal. Vorig weekend ging men strijdend ten onder tegen regerend landskampioen PSV. De Eindhovenaren leidden comfortabel, maar lieten door slordigheden De Graafschap terug komen tot 3-3. De Graafschap leek even voor een stunt te zorgen, maar de Eindhovense ploeg rechtte de rug en won uiteindelijk met 3-6. De enige puntjes die De Graafschap tot op heden behaalde was tegen Willem II en ADO Den Haag.

Historie
De Gelderse mini-derby stond zoals vele andere duels vaak op het programma. Wij hebben enkele duels eruit gepikt. Op 6 november 2010 ging NEC op bezoek in Doetinchem. Destijds onder leiding van Wiljan Vloet boekte NEC een 1-4 overwinning. Bjorn Vleminckx was de big boy aan Nijmeegse zijde. De extroverte Belg scoorde een hattrick. Op 1 april 2012 stonden beide clubs voor het laatst tegenover elkaar op Eredivisie-niveau. De Nijmeegse equipe won met 2-0. Lasse Schöne en Genero Zeefuik waren de doelpuntenmakers. Op 10 september 2011 verloor NEC van De Graafschap. De thuisploeg won met 1-0 door een goal van El-Hassnaoui. Voor de laatste thuisnederlaag van NEC tegen De Superboeren moeten we héél ver terug. Op 5 februari 2000 werd het 2-3. Turpijn, Fuchs en Ax zorgden voor de Doetinchemse driepunter destijds. Oosterhof en Renfurm scoorden voor NEC. Een opvallend statistieken is dat NEC de laatste vier thuisduels met De Graafschap geen enkele tegengoal wist te incasseren.

“Never change a….”
Ernest Faber zal net als tegen AZ met de vaste elf starten. Dit betekent dat goaltjesdief Santos met Limbombe de aanvalslinie bezetten. Marcel Appiah is weer volledig hersteld van zijn blessure, maar zal met een plek op de bank genoegen moeten nemen. Verder weinig tot geen verrassingen in de basiself van NEC.

Vermoedelijke opstelling NEC: Kirsten; Kane, Van Eijden, Golla, Woudenberg; Bikel, Breinburg, Foor, Ritzmaier; Limbombe, Santos