NEC vervolgt vrijdag de jacht op een play-offticket met een bezoek aan FC Volendam. Hoe slecht de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport ook was: er werd gewonnen en het gat met de elfde plaats is maar twee punten. De komende drie weken gaan de beslissingen vallen in de Eerste Divisie.

Helmond Sport-thuis. Dat moest toch wel te doen zijn voor de kwakkelende formatie uit Nijmegen. Het werd een zwaar karwei, maar vooral doordat NEC het zichzelf moeilijk maakte. Bijvoorbeeld in de eerste helft, toen aanvaller Dylan George niet werd tegengehouden. Mart Dijkstra greep niet in en George haalde uit, waarna ook keeper Mattijs Branderhorst toekeek hoe de bal in het doel belandde. Uiteindelijk scoorde Randy Wolters twee keer – zijn eerste goals voor NEC – en kopte Josef Kvida raak. De Helmonders maakten het nog wel spannend door een strafschop te benutten: 3-2.

Huidige stand:
8 RKC 34-52
9 TOP Oss 34-52
10 Roda JC 34-51
11 SC Cambuur 34-50
——————-
12 NEC 34-48
13 FC Eindhoven 34-47
14 MVV 34-47

NEC doet met de zes punten uit de eerste twee duels onder De Groot dus nog mee in de strijd om een plekje in de play-offs. Wat NEC daar in deze vorm te zoeken heeft is een andere vraag, maar je weet het nooit. Zo kende De Graafschap vorig seizoen bij vlagen ook geen geweldig seizoen, maar de Superboeren spelen nu (nog) wel in de Eredivisie. NEC kan zich echter weinig puntenverlies permitteren. Komende maandag wordt er thuis gespeeld tegen RKC en de vrijdag erop tegen aanstaand kampioen FC Twente. De competitie wordt afgesloten met een bezoek aan MVV.

Volendam
NEC heeft het de afgelopen twee seizoenen regelmatig moeilijk gehad in uitwedstrijden, maar niet tegen FC Volendam. Het Andere Oranje won in 1998 voor het laatst in eigen huis van NEC: 2-0. De vier ontmoetingen daarna eindigden drie keer in een zege voor NEC en één keer in een gelijkspel. Vorig seizoen won NEC met 0-2 in het Kras Stadion door goals van Arnaut Groeneveld en Sven Braken.

Volendam is ook niet bepaald aan het beste seizoen bezig. Trainer Misha Salden – die ook technisch manager is en eigenlijk zichzelf had aangesteld – werd al vroeg aan de kant gezet en vervangen door Hans de Koning. De ploeg staat zestiende en lijkt de play-offs te kunnen vergeten. Boy Deul is met tien goals de clubtopscorer, gevolgd door Nick Doodeman en Cas Peters met allebei zeven treffers.

Selectie
De vraag is of De Groot veel wijzigingen gaat doorvoeren na Helmond-thuis. Joey van den Berg keert bijvoorbeeld terug van een schorsing en Tom Overtoom is waarschijnlijk weer fit nadat hij er vrijdag niet bij was vanwege lichte klachten. Mathias Bossaerts is al hersteld van een hielblessure en zat al twee keer op de bank. Deze week verscheen een uitgebreid interview met de Belg op onze site.

FC Volendam-NEC begint vrijdag om 20.00 uur en is voor FOX Sports-abonnees te volgen op kanaal 3. Voor de thuisblijvers zonder FOX is er op ForzaNEC.nl de radiostream van RN7 en een liveblog vanuit het vissersdorp.

Foto: Rob Koppers