Nog vier wedstrijden te gaan en een absolute week van de waarheid voor de deur: zaterdag treedt NEC eerst aan in het Goffertstadion tegen AZ, daaropvolgend zijn de uitwedstrijden tegen ADO (woensdag) en VVV (zondag).
Om de druk niet te hoog maken tegen twee directe concurrenten in de strijd om nacompetitie zou een overwinning op AZ zeer welkom zijn. Gemakkelijk gaat dat niet worden. De ploeg van interim-coach Dick Advocaat draait de laatste weken uitstekend. Na de problemen rondom Ronald Koeman eerder dit seizoen lijkt Advocaat erin geslaagd de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Met het aanwezige talent is dan ook niets mis, de klik met Koeman zoals de groep die wel met Van Gaal had, was er nooit. Advocaat heeft met een 4-3-3 systeem ook voor een ander concept gekozen, gebaseerd op de kracht van zijn beste spelers.
Tot die betere spelers mag ook Jeremain Lens gerekend worden. De snelle aanvaller, die een geweldig half jaar kende in Nijmegen, is het gehele jaar al belangrijk voor zijn team maar behoort nu ook vrijwel wekelijks tot de basisklanten. Waarschijnlijk komt er zelfs een trainingstage bij het Nederlands elftal, vlak voor het WK in Zuid-Afrika. Lens zou dan, samen met andere kandidaten die nog niet ‘zeker’ zijn van hun plek, zichzelf in de nationale selectie kunnen spelen. Bij AZ opereert Lens aan de rechterkant van een driemansvoorhoede. Met El-Hamdaoui in de punt en Dembélé in een vergelijkbare vrije rol op links barst het van de kwaliteit.
Op het middenveld zijn Stijn Schaars, Pontus Wernbloom en Rasmus Elm de favoriete drie middenvelders. De ervaren Schaars, de creatieve Elm en de dynamische Wernbloom vormen een complementair trio. De achterste linie lijkt dan ook de zwakste. Met gelegenheidsback Poulsen, de kleine Moisander en Moreno en op rechts Kew Jaliens of David Mendes da Silva. Keeper Romero, of zijn stand-in Didulica, is daarentegen een fantastische sluitpost.
Met de Nijmeegse sluitpost komt direct de beste speler van dit seizoen ter sprake. Gabor Babos is de enige die zich onttrekt aan de sportieve malaise dit seizoen. Wekelijks pakt hij onhoudbare ballen voor zijn team en het is dan ook niet vreemd om te stellen dat met een ‘gemiddelde eredivisiekeeper’ NEC er nog een stuk slechter had voor gestaan op de ranglijst. Mitchell Burgzorg zal hoogstwaarschijnlijk terugkeren in de basis nu Bas Sibum (de afgelopen wedstrijden spelend in de rechterzone) is geschorst. Dit betekent automatisch ook wederom een basisplaats voor Lorenzo Davids die het de afgelopen wedstrijden naar behoren deed.