Lange tijd om stil te staan bij de lekkere overwinning 2-0 op FC Twente is er helaas niet, want zaterdagavond komt AZ op bezoek in Nijmegen. Het betreft dus opnieuw een thuisduel voor de Nijmeegse succesformatie. De wedstrijd tegen de Alkmaarders vangt om 20.45 uur aan en staat onder leiding van arbiter Van den Kerkhof.

Gestolen

Dat je een wedstrijd op een manier als tegen FC Twente naar je toe kan trekken voelt natuurlijk hartstikke lekker. Maar wat ging het moeizaam woensdagavond tegen laagvlieger FC Twente. In de eerste helft had NEC vrij grote mogelijkheden om de score te openen, maar Limbombe en Santos waren niet scherp en fel genoeg leek het om de thuisploeg aan de leiding te brengen. FC Twente hield zich voornamelijk bezig met verdedigen en de bal de tribune in jagen.

Hoe anders was dat de tweede helft. FC Twente zette NEC vanaf de 50ste tot de 75ste minuut volledig vast op eigen helft en had via Ajax-huurling El-Azzouzi, Cabral en Ziyech mogelijkheden om hun ploeg aan de leiding te brengen. Een 1-tegen-1 situatie tussen Jones en El-Azzouzi werd teniet gedaan door de uitstekend keepende Brad Jones. De ervaren sluitpost hield NEC met enkele onmogelijke reddingen op de been. In het laatste kwartier van de wedstrijd werd Limbombe de diepte in gestuurd en rondde de stuiterbal bekwaam af; 1-0. Volledig tegen het spelbeeld in, maar niemand die er later nog naar kraait. Vlak voor het eindsignaal zette Santos de 2-0 op het scorebord middels een solo door de FC Twente-verdediging.

Een overwinnig is een overwinnig, maar als je een overwinning gestolen noemt deze jaargang in de Eredivisie dan was het die van NEC wel op FC Twente op 28 januari 2016.

Opmars

De volgende tegenstander van NEC is AZ. De Alkmaarders presteren vrij wisselvallig. De ploeg van John van den Brom kende een vrij moeizame start, rechtte daarna weer de rug, verloren vervolgens van PEC, ADO Den Haag en PSV, maar zijn na overwinningen op Feyenoord en Cambuur weer volledig terug in de race om Europees voetbal. Grote man aan AZ’s zijde is Vincent Janssen. Janssen die de gehele jeugdopleiding voor NEC uitkwam, naar Feyenoord verkastte en daar te licht werd bevonden, is dé man in vorm bij de Alkmaarders. Janssen scoorde in zijn laatste twee duels liefst vijf keer en laat de teller voorlopig steken op twaalf doelpunten. Mede door zijn aandeel staat AZ nu op een keurige negende plek en heeft het plek vier (nog) niet uit het hoofd gezet. De achterstand op NEC bedraagt ‘slechts’ zes punten.

Historische duels

Hoewel AZ een ogenschijnlijke lastige tegenstander lijkt voor NEC, valt dat in de praktijk reuze mee. Alleen al van de laatste tien onderlinge ontmoetingen verloor NEC er slechts twee. Daarvan was één een bekerduel welke verloren ging met 2-1. Drie keer trok NEC aan het langste eind en vijf keer eindigde het onbeslist. Zaterdagavond kan zomaar een heet avondje worden waar beide ploegen nek-aan-nek gaan en een winnaar niet valt te voorspellen.

Eerder dit seizoen troffen beide ploegen elkaar in Alkmaar. In de mist van Alkmaar (weten jullie het nog?) won NEC met maar liefst 2-4. Limbombe (2x), Santos en Woudenberg kwamen op het scoreformulier te staan. De laatste thuisnederlaag in competitieverband tegen AZ dateert van 19 september 2010. In De Goffert wonnen de mannen van toemalig trainer Gert-Jan Verbeek met 0-1 door een doelpunt van Jonathas. Alle ontmoetingen daarna werden niet verloren. NEC is daardoor al vier thuisontmoetingen op rij ongeslagen tegen de Noord-Hollanders.

Vrijwel bij elke club in Nederland speelt wel een speler met een NEC-verleden. Zo ook bij tegenstander AZ. Alireza Jahanbakhsh, de publiekslieveling van vorig seizoen, vertrok afgelopen zomer na een formidabel Jupiler League-seizoen naar Alkmaar. De Iraanse international speelde 64 officiële duels voor NEC en scoorde daarin negentien keer.

Wedstrijdselectie

NEC-trainer Ernest Faber kan tegen AZ niet beschikken over Todd Kane. De Engelsman pakte tegen FC Twente zijn vijfde gele kaart van het seizoen en is daardoor automatisch voor één duel geschorst. De vacature op de rechtsback positie zal worden ingenomen door Marcel Appiah. Dit betekent dat er voorin weer ruimte vrijkomt voor Ritzmaier óf Rayhi. De oefenmeester laat nog in het midden welke speler die positie invult. Faber zit door het wegvallen van Kane krap in zijn verdedigers en heeft daarom Michael Dyrestam bij de selectie gehaald voor zaterdagavond. De kersverse aankoop begint wel op de bank.

Bij AZ ontbreken zondag in ieder geval Jop van der Linden(buik –en liesblessure) en Celso Ortiz. (wordt vader) Henriksen keert waarschijnlijk weer terug bij de wedstrijdselectie. De aanvallende middenvelder was afwezig tijdens AZ – SC Cambuur, maar is herstelt van zijn ziekte.

 

De succesformatie, voor zover we dat mogen noemen, lijkt te staan. Dat betekent dat Faber naast de noodgedwongen wissels Appiah voor Kane en Ritzmaier/Rayhi voor Appiah geen aanwijzingen toepast voor het duel van zaterdag.

 

Vermoedelijke opstelling NEC: Jones [C]; Appiah, Dumic, Golla, Woudenberg; Bikel, Breinburg, Foor; Limbombe, Santos, Ritzmaier/Rayhi