Na de teleurstellende nederlaag tegen Cambuur Leeuwarden (2-1) van vorige week krijgt NEC aankomende zondag AZ op bezoek. Een AZ dat zowel in de eredivisie als in Europa goed draait. De wedstrijd in het Goffertstadion begint om 16:30 uur.
Inmiddels zijn er veertien wedstrijden gespeeld en staat NEC nog altijd onderaan. Ook in Leeuwarden wisten de Nijmegenaren niet te winnen. Mohamed El Makrini bracht de Friezen na een half uur spelen op voorsprong. Toch werd het vijf minuten later al 1-1 door een kopbal van Kevin Conboy op aangeven van Ryan Koolwijk. In de tweede helft liet NEC weinig zien en verloor het de wedstrijd op een vrij ongelukkige wijze. Een schot van Marcel Ritzmaier werd door Tobias Haitz van richting veranderd en belandde zo achter doelman Kalle Johnsson.
AZ doet het met een vierde plaats in de eredivisie een stuk beter. Vorige week werd er thuis tegen Roda JC met 2-2 gelijkgespeeld, maar de Alkmaarders moesten het in het grootste gedeelte van de wedstrijd met negen man stellen. Binnen twintig minuten spelen kregen Viergever en Gudelj een rode kaart. Toch kwam de ploeg op 1-0 dankzij Mattias Johansson. Wiljan Pluim maakte niet veel alter de gelijkmaker. Vlak voor rust werd het via Aron Johannsson 2-1 voor de ploeg van Dick Advocaat. In de slotfase van de tweede helft maakte Vasil Skourtai er toch nog 2-2 van. Bart Biemand moest een minuut later na zijn tweede gele kaart het veld verlaten. Afgelopen donderdag bereikte AZ de volgende ronde van de Europa League door Maccabi Haifa met 2-0 te verslaan.
De laatste keer dat NEC thuis van AZ wist te winnen was op 10 februari 2008. Toen werd het maar liefst 5-2. Aan het einde van dat seizoen won NEC de play-offs en ging de ploeg Europa in. In de afgelopen vijf ontmoetingen tussen NEC en AZ in Nijmegen werd het drie keer gelijk en wonnen de Alkmaarders twee keer.
NEC-trainer Anton Janssen lijkt nog altijd geen vaste opstelling te hebben gevonden. Volgens De Gelderlander wijzigt hij zijn opstelling op twee plekken, maar schuift hij ook in de posities van de spelers. Zo verliest Jakob Jantscher zijn basisplaats en begint Michael Higdon weer vanaf de aftrap in de spits. Rens van Eijden keer terug in de basis en zal centraal achterin naast Victor Pálsson gaan starten, waardoor Tobias Haitz als reserve begint. Hans Mulder behoudt zijn basisplaats.
Aan de kant van AZ zijn Viergever en Gudelj na hun rode kaarten tegen Roda JC geschorst. Advocaat wil niet prijsgeven wie hun vervangers zijn. Vermoedelijk zijn dit Ridgeciano Haps en Markus Henriksen. Marcellis is al langer uitgeschakeld wegens een knieblessure. Verder zal Advocaat waarschijnlijk geen wijzigingen doorvoeren in het elftal dat met 2-0 van Maccabi Haifa won.
Vermoedelijke opstelling NEC: Johnsson; Vermijl, Van Eijden, Pálsson, Leiwakabessy; Mulder, Jahanbakhsh, Koolwijk; Rieks, Higdon, Conboy.
Vermoedelijke opstelling AZ: Esteban; Johansson, Gouweleeuw, Wuytens, Haps; Henriksen, Ortiz, Martens; Gudmundsson, Jóhannsson, Beerens.