Na de Europese beslommeringen van diverse Nederlandse clubs staat er weer een vaderlands voetbalweekend voor de deur. NEC speelt zondagmiddag tegen AZ, de ploeg die afgelopen donderdag nog het Moldavisch FC Sheriff op bezoek kreeg.
Na een rumoerig jaar voor AZ, waarin Ronald Koeman na enkele maanden zijn congé kreeg en Dick Advocaat het elftal nipt naar Europees voetbal loosde, was de zomer voor de Alkmaarders niet veel beter. Sinds het omvallen van het gehele DSB-emperium moet AZ haar eigen broek weer ophouden. Dit betekende onder meer het vertrek van spelers als Moussa Dembélé, Mounir El Hamdaoui en Jeremain Lens. De gehele voorhoede werd verkocht en geld voor versterkingen was er nauwelijks.
Toch heeft Verbeek dit jaar de beschikking over een grote groep talenten. De spelersgroep was al van hoog niveau en daaraan werden de gedegradeerde Erik Falkenburg en Nick Viergever aan toegevoegd. Inmiddels behoort ook Sergio Romero weer tot de selectie. De Argentijn moest eigenlijk verkocht worden na een goed WK maar technisch directeur Marcel Brands (inmiddels opgevolgd door Ernest Stewart) wist met geen enkele club tot een akkoord te komen. Maandenlang hoefde Romero nergens op te rekenen, inmiddels heeft Verbeek aangegeven hem een eerlijke kans tegenover Joey Didulica te geven. Een andere speler die per se verkocht moest worden kan nog wel eens belangrijk worden voor AZ. De rood-witten combineren er lustig op los maar scoren gaat vooralsnog erg moeizaam. De enige échte spits in de selectie is Graziano Pelle die nog niet op speelminuten hoefde te rekenen dit seizoen. Middenvelder Falkenburg en de jonge maar grillige Jonathas kregen vooralsnog de voorkeur in de punt van de aanval.
Punten pakken tegen de ploeg van oud-NEC’er Brett Holman lijkt dan ook geen onmogelijke opgave voor de mannen van Vloet. Waar AZ moeilijk het net vindt weet NEC dit wel regelmatig te doen. Na PSV en Ajax hebben de Nijmegenaren zelfs de meest scorende ploeg van de Eredivisie! Wedstrijden van NEC zijn qua goals in ieder geval leuk om naar te kijken want op Vitesse, Willem II en De Graafschap na krijgt de verdediging ook de meeste goals om de oren. Ondanks de vijf tegengoals in twee wedstrijden is dit Jasper Cillessen niet aan te rekenen. De jonge doelman keepte twee uitstekende wedstrijden en liet zien een waardig vervanger en misschien zelfs opvolger van Gabor Babos te zijn.