Waar in Den Haag vorige week vrijdag werd afgetrapt voor de eerste Eredivisie-wedstrijd, trappen NEC, Almere City FC en veertien anderen vrijdag af voor de start van de Jupiler League. In de eigen Goffert ontvangen de Nijmegenaren Almere City FC. De wedstrijd tegen de ploeg van trainer Jack de Gier begint vrijdag, zoals gebruikelijk dit seizoen, om 20.00 uur.

Bekijk hier de vermoedelijke opstelling voor de wedstrijd.

Frisse wind
De afgelopen zomermaanden is er op verschillende plekken in en rondom het Goffertstadion flink met de bezem gezwaaid. Denk aan directieleden die, soms niet vrijwillig, afscheid moesten nemen van NEC en aan selectiespelers voor wie er geen toekomst meer was weggelegd. NEC heeft de afgelopen maanden daarentegen een nieuwe hoofdsponsor weten te strikken, Eredivisie-waardige voetballers aan zich gebonden en een nieuw gezicht voor de groep staan in de persoon van Adrie Bogers. Al met al is er na de degradatie van de Nijmeegse club adequaat en professioneel gehandeld met het oog op een snelle terugkeer naar de Eredivisie.

Dapper Almere City FC
De ploeg uit de polder wist deze zomer hoofdtrainer Jack de Gier maar ternauwernood aan boord te houden. De ex-speler van onder meer NEC en FC Twente werd al enkele keren in verband gebracht met een overgang naar Nijmegen, maar de Almerenaren hielden voet bij stuk en verlengden het contract met de oefenmeester. Wie eveneens een contract verlengde met de Almeerse ploeg, maar geen nee kon zeggen tegen een aanbieding van NEC, was Sven Braken. Braken werd woensdag gepresenteerd als nieuwe spits van NEC. De Limburger tekende een contract voor vier seizoenen in Nijmegen.  

Op sportief gebied kende de Almeerse formatie van Jack de Gier afgelopen seizoen wederom een succesvolle periode. De Flevobewoners mochten zelfs deelnemen aan play-offs om promotie naar de Eredivisie, maar zagen deze droom uiteenspatten tegen Helmond Sport. De Brabanders verloren vervolgens echter nipt van Roda JC, waardoor ook zij volgend seizoen ‘gewoon’ in de Jupiler League spelen.

NEC versus Almere 
In het glorieuze kampioensjaar van NEC troffen de Nijmegenaren Almere City FC voor het laatst. Het was eveneens de eerste keer dat ze oog in oog stonden met elkaar in het Goffertstadion. De Nijmeegse formatie won dankzij goals van Limbombe en Ars met 2-1. In de heenwedstrijd, eerder dat seizoen, zorgde ALiireza Jahanbakhsh met een weergaloze hakbal voor de openingstreffer. Sjoerd Ars was in het tweede bedrijf verantwoordelijk voor de 0-2. Ricardo Kip wist de stand wat draaglijker te maken door de 1-2 te verzilveren.

Record na record
Door die winst in Almere pakte NEC de eerste periodetitel en volgde record na record waarna NEC na 38 wedstrijden met 101 punten, 100 doelpunten en vier (!) periodetitels op zak terugkeerde naar de Eredivisie. Vrijdagavond is de eerste horde opweg naar weer een succesvol jaar met hopelijk directe promotie naar de Eredivisie.

Braken
NEC legde afgelopen woensdagmiddag Braken voor vier jaar vast. Een frappant detail in de kwestie-Braken is dat de spits vrijdag nog ‘gewoon’ in actie had kunnen komen voor de Almeerse ploeg. Maar door adequaat en constructief handelswerk van Almere hebben zij de transfer voor de ontmoeting met NEC kunnen afhandelen. Wel met de kanttekening en eis dat Braken niet mee mag doen als Almere City FC op bezoek komt in de Goffert.

Foto: David van Haren