Zondag eindigt voor alle achttien ploegen het Eredivisie-seizoen. De meeste beslissingen zijn gevallen, de (voor de neutrale toeschouwer) belangrijkste nog niet. De titelstrijd tussen FC Twente en Ajax wordt pas de laatste wedstrijd beslist.
Waar Twente alles in eigen hand heeft is dat niet het geval voor Ajax. De Amsterdammers moeten hopen op een slippertje van FC Twente en zelf winnen in Nijmegen. Slechts bij verlies van de Tukkers in Breda zou ook een gelijkspel volstaan. Eén ding staat vast: zowel Twente als Ajax hebben nu al een puntenaantal waar je vrijwel ieder seizoen kampioen mee was geworden. In Amsterdam sprak Martin Jol in de winterstop al van één lange inhaalrace. Sinds het laatste puntverlies tegen Feyenoord wonnen de Amsterdammers dertien wedstrijden op een rij. De ongeslagen serie van de Amsterdammers begon overigens al eerder, om precies te zijn in december met een 3-0 overwinning in de ArenA op NEC. Meest opvallende speler de afgelopen weken is niet blikvanger Luis Suarez of de flamboyante Marko Pantelic maar Siem de Jong. De Achterhoeker scoort aan de lopende band en besliste zelfs eigenhandig het eerste deel van de bekerfinale met twee doelpunten.
Op basis van het verleden lijkt de kans klein dat NEC roet in het eten gooit voor Ajax. Van de 33 ontmoetingen in de Eredivisie wist NEC slechts drie keer te winnen. Toch hebben vele NEC’ers al aangegeven graag te willen winnen, ook huurling Sarpong en ex-Ajacied Goossens lieten al weten graag te willen winnen. Ook het hoge aantal voormalig Twente-spelers zal hun oude club zondagmiddag graag een handje helpen. Met Bas Sibum, Patrick Pothuizen en Ramon Zomer lijken er in ieder geval drie te spelen. Niels Wellenberg is nog herstellende van een enkelblessure, Jeroen Heubach verloor al snel zijn plek aan het talent Bram Nuytinck. Een ander exponent uit de Nijmeegse jeugdopleiding, Rutger Worm, moet de wedstrijd tegen Ajax aan zich voorbij laten gaan. De aanvallende middenvelder die afzwaait naar Australië kreeg bij Jong NEC rood en werd getrakteerd op drie wedstrijden schorsing.