De derde competitiewedstrijd van dit nog prille seizoen is in de eigen Goffert tegen Ajax. Waar Ajax vorige speelronde simpel afrekende met Willem II (3-0), ging NEC met dezelfde cijfers finaal onderuit in Almelo. De wedstrijd tegen de hoofdstedelingen wordt zondag om 14.30 uur afgetrapt en staat onder leiding van Dennis Higler.

Valse start
Om van een echte ‘valse start’ te spreken is nog wat voorbarig, maar het veldspel en met name het resultaat baart de supporters zorgen. NEC speelde tegen Heracles én ook tegen Excelsior niet des NEC’s. Niet met opgestroopte mouwen en volgens velen met het mes tussen de tanden. Nee, NEC was laf, angstig en kon voorin geen potten breken. Nu, een week later, is recordkampioen Ajax te gast in De Goffert. Hoewel NEC al 20 wedstrijden op rij (!) ongeslagen is in eigen huis, zal NEC uit een heel ander vaatje moeten tappen wil het enig krediet bij de supporters winnen en met een goed resultaat aan de haal gaan. In de Eredivisie zijn wel vaker verrassende uitslagen gevallen dus schrijf NEC nooit af! Zondag om 16.30 uur schrijven we hopelijk één of drie punten bij.

NEC
De Nijmeegse formatie begon zoals iedereen weet veelbelovend. Op een zwoele woensdagavond wonnen de Nijmegenaren met 1-0 van Excelsior. Heel Nijmegen was in rep en roer. “Foor moet nooit worden verkocht en moet altijd spelen. Verdediger Golla is de nieuwe Sergio Ramos van Nijmegen. Halldórsson wordt de nieuwe Van der Sar bij NEC.” Het zijn allemaal kreten die de NEC-supporters uitten na de driepunter tegen Excelsior. Een week later, waar NEC op bezoek ging bij Heracles Almelo en met 3-0 verloor, bleek niemand er meer wat van te kunnen. “Foor is het ren-je-rot-paard van NEC, Halldórsson is nog slechter dan Kalle Johnsson en die nieuwe Zweed (Lundholm red.) is te licht!” Het zijn allemaal surrealistische kreten van roeptoeters die veel te hoog van de toren willen blazen in Nijmegen. Dit seizoen staat in het teken van overleven. NEC moet overleven om in de Eredivisie te blijven. Hoe dat tot stand komt maakt geen ene moer uit, als het maar gebeurt!

Ajax
Jaar in, jaar uit is Ajax met PSV samen de titelfavoriet. Nog voor het seizoen officieel van start is gegaan wordt er al gesproken over een mogelijke titel en Champions League-voetbal. Dit seizoen is Ajax als een raket van start gegaan. De Amsterdammers wonnen hun eerste duel van het seizoen afgetekend met 0-3 op bezoek bij provinciegenoot AZ. Een week later, in eigen huis tegen Willem II, werd met dezelfde cijfers gewonnen. Het lijkt voor Amsterdamse begrippen ‘just an another day at the office’, maar ook in Amsterdam zijn de verwachtingen hoog. De recordkampioen van Nederland wil weer terug naar de Europese top. Hoewel het tegenwoordig haast onmogelijk lijkt met de vele oliesjeiks en investeerders, proberen de hoge heren ervoor te zorgen dat het wel degelijk kan. Het doel van Ajax is om dit seizoen wederom met de schaal aan de haal te gaan en het liefst met verzorgd en goed voetbal. De taak aan NEC om daar zondagmiddag een stokje voor te steken!

Historie
NEC-Ajax is een wedstrijd die 38 keer eerder plaatsvond en op 10 november 2013 voor het laatst werd gespeeld. In de Nijmeegse Goffert won Ajax met 0-3 dankzij treffers van Siem de Jong (2x) en Boilesen. Van de 38 eerdere ontmoetingen won NEC er slechts vier. De laatste keer gebeurde bijna 10 jaar geleden op 6 november 2005. NEC won met 1-0 dankzij een treffer van Romano Denneboom. Tien keer waren beide elftallen in evenwicht. Dit resultaat kwam op 20 januari 2008 voor het laatst tot stand; 1-1. Jermain Lens en Klaas-Jan Huntelaar waren destijds de doelpuntenmakers. NEC-Ajax is ook de wedstrijd waar NEC drie seizoenen afgetekend met 1-6 van verloor.

Wedstrijdselectie
NEC-trainer Ernest Faber heeft tegen de Amsterdammers een nagenoeg voltallige selectie tot zijn beschikking. Sjoerd Ars is zoals bekend vertrokken uit Nijmegen. Zijn positie zal naar aller waarschijnlijkheid worden ingevuld door Cristian Santos. De Venezolaan schuift een linie door wat weer plaats maakt voor Navarone Foor. Mohammed Rayhi zal waarschijnlijk de rechtsbuiten positie gaan invullen. De flankspeler die over kwam van PSV is volledig hersteld van zijn blessure. Verder verandert er weinig aan de opstelling ten opzichte van die tegen Heracles Almelo. Ook Marcel Appiah kan vanaf de aftrap starten. De rechtsback zag zijn rode kaart geseponeerd worden door de KNVB.

Vermoedelijke opstelling NEC: Halldórsson; Appiah, van Eijden, Golla, Buysse; Bikel, Breinburg, Foor; Limbombe, Santos, Rayhi

Foto: Rob Koppers