NEC dacht de aansluiting met het linkerrijtje weer gevonden te hebben na twee achtereenvolgende competitiezeges (FC Utrecht en Feyenoord), maar werd vorige week met de neus op de feiten gedrukt door Roda JC Kerkrade. De ploeg van Alex Pastoor verloor in eigen huis met 2-1 van de Limburgers en is daardoor afgezakt naar een vijftiende plaats op de ranglijst. Zondagmiddag wacht een thuiswedstrijd tegen het ploeterende Ajax.
Een armoedig spelend NEC werd zaterdagavond middels een striemend fluitconcert van het veld in De Goffert gedirigeerd door de eigen supporters, die de zoveelste teleurstelling dit seizoen te verwerken kregen. De rood-groen-zwarten werkten en pover duel af tegen Roda, dat uiteindelijk verantwoordelijk was voor de achtste Nijmeegse verliespartij deze jaargang (1-2). Nadat Sanharib Malki vlak na de theepauze gepruts van de uit vorm zijnde Ryan Koolwijk vakkundig wist af te straffen, verdubbelde Wiljan Pluim de marge een kwartier voor tijd. Invaller Melvin Plantje tekende namens de thuisclub nog wel voor de aansluitingstreffer, maar eigenlijk maakte die nimmer aanspraak op een fatsoenlijk resultaat.
Schrijnend voor het huidige NEC is het gebrek aan creativiteit. Controlerende middenvelders Nick van der Velden, Krisztián Vadócz en Koolwijk geven zelden een indrukwekkende steekpass, vleugelflitser Leroy George is te wisselvallig, Lasse Schöne wordt misbruikt in de spits, terwijl jeugdexponent Cayfano Latupeirissa nog niet het niveau heeft om te acteren in de Eredivisie. Goed nieuws voor Pastoor is dat John Goossens en Género Zeefuik tegen Ajax weer acte de présence kunnen geven. Het offensieve tweetal is hersteld van blessures en zou in staat moeten zijn wat bij te dragen aan het aanvalsspel van de Nijmegenaren
Hoewel de druk op de afgelopen zomer van Excelsior overgekomen Pastoor met de week toeneemt, lijkt bij NEC nog relatieve rust te overheersen. Anders is dat bij Ajax, dat de laatste weken vooral in het nieuws komt door bestuursperikelen en wisselende resultaten. Clubicoon Johan Cruijff aast op een revolutie bij de Amsterdamse club, maar werd onlangs tot ongenoegen van El Salvador zelf geconfronteerd met de aanstelling van Louis van Gaal als algemeen directeur. Doordat de prestaties in de competitie ook tegen vallen, mag er gerust gesproken worden van een crisis in de hoofdstad: van de laatste 24 te behalen punten vergaarde het elftal van Frank de Boer er slechts acht. Hierdoor heeft de huidige landskampioen nu al een achterstand van liefst tien punten op koploper AZ, dat tevens één duel tegoed heeft.
Ondanks alles werd de aanhang van Ajax deze week ook nog geplezierd. In Frankrijk hielden de Ajacieden gelijke tred met Olympique Lyon (0-0), waardoor plaatsing voor de knock-out-fase van de UEFA Champions League binnen handbereik ligt voor De Boer en consorten. Met nog één duel te spelen zijn zij in het bezit van acht punten, terwijl de Zuid-Europese concurrent er drie minder heeft. Daarnaast is het doelsaldo overduidelijk in Nederlands voordeel.
NEC – Ajax staat zondagmiddag (14:30 uur) onder leiding van scheidsrechter Serdar Gözübüyük. De 26-jarige Haarlemmer wordt in Nijmegen bijgestaan door Cees Schaap en Hessel Steegstra. Jeroen Abbink zal als vierde official fungeren in het treffen tussen de huidige nummer vijftien en vier van de Eredivisie.