Normaliter duurt het een kleine week voordat er weer een voorbeschouwing is, maar drie dagen na de onthutsende nederlaag in Rotterdam speelt NEC woensdagavond in het bekertoernooi in de eigen Goffert tegen ADO Den Haag. De wedstrijd tegen de Hagenezen vangt om 20.00 uur aan en staat onder leiding van de heer Siemen Mulder.

Ondergrens
Waar NEC na de slachtpartij tegen PSV de mouwen leek te hebben opgestroopt en de koppen dezelfde kant op zouden staan, kwam daar tegen concurrent Sparta Rotterdam niks van terecht. De Nijmegenaren dwongen net als tegen AZ en PSV veel te weinig af om aanspraak te maken op een positief resultaat. Ook tegen een armoedig – met alle respect – Sparta Rotterdam wist NEC ontzettende weinig te creëren. De rood-groen-zwarten zakten diep door de ondergrens. Waar is die overlevingsdrang en ongekende power gebleven die wel op de mat werd gelegd tegen PEC Zwolle, Go Ahead Eagles en in sterkere mate sc Heerenveen? Heel Nijmegen was in euforie na de wervelende show van NEC tegen de Friezen.

Maar na de kansloze nederlagen tegen AZ, PSV en nu Sparta Rotterdam is het alle hens aan dek in Nijmegen. Een nederlaag tegen ADO en heel Nijmegen zal weer in rep en roer zijn over de club, het bestuur, de trainer en spelers. Het klinkt doodeenvoudig, maar een overwinning tegen ADO kan het medicijn zijn voor een wederopstanding. Het lijkt ‘maar’ het bekertoernooi, ‘maar’ het is wel de kortste weg naar Europees voetbal. Iets dat ooit plaatsvond in de Keizerstad en waar wij als NEC’ers nog dag in dag uit vol trots en met plezier over praten.

Voortvarende start
ADO begon voortvarend aan het seizoen. De eerste drie competitieduels werden winnend afgesloten. Met nieuwbakken coach Zeljko Petrovic moet ADO weer mee gaan spelen om de plaatsen die recht geven op Europees voetbal. De Hagenaars lijken door de goede start toch aardig op weg om die doelstelling te bereiken. De competitie is nog lang, maar de basis die Petrovic in gedachten heeft staat als een huis. Geen oer-Hollandse capriolen zoals opbouwen en rondspelen tot je een ons weegt, maar degelijk en direct voetbal. De tegenstander heeft in negen van de tien gevallen vaker de bal, maar dat maakt in Petrovic’ ogen heel weinig uit.

De oefenmeester heeft liever afgrijselijk voetbal met een lekkere driepunter, dan flitsende combinaties en een resultaat waar je niks mee kunt. Met enkele sterkhouders en kerels voorop in de strijd, is ADO Den Haag een ploeg die het dit seizoen ver kan schoppen. Zeker op mentaliteit. ADO speelde afgelopen zaterdagavond hun wedstrijd in de Grolsch Veste tegen FC Twente. Gezien het feit dat FC Twente flink aan het bezuinigen is en sterspeler Hakim Ziyech de Tukkers met de noorderzon heeft verlaten, lieten de Hagenaars zich onverwachts de kaas van het brood eten. De thuisploeg won afgetekend en geheel verdiend met 4-1.