NEC staat na twee gelijke spelen in een druk weekend op de tiende plaats in de Eerste Divisie. Een zege zou een flinke sprong op de ranglijst tot gevolg kunnen hebben. Dat moet vrijdagavond gebeuren op bezoek bij FC Dordrecht, dat tot nu toe nog niet won en zelfs helemaal onderaan staat.

De Nijmegenaren werkten een ‘dubbel weekend’ af, al vielen de duels met FC Den Bosch (2-2) en De Graafschap (1-1) officieel niet in het weekeinde. Vooraf werd in de media al gesproken over goede zaken doen en met een beetje geluk zelfs de koppositie, maar NEC pakte uiteindelijk twee punten. In Den Bosch hadden het er misschien meer moeten zijn tegen tien man. Door de late gelijkmaker voelde het punt toch alsof NEC ergens mee wegkwam, net als thuis tegen De Graafschap toen Jonathan Okita in de extra tijd scoorde.

Zo toonde NEC in de twee wedstrijden strijdlust door op het laatst terug te komen van een achterstand. Aan de andere kant kun je je afvragen hoe lang de Nijmegenaren nog geluk hebben. Denk goals in de extra tijd weg en NEC zou nu op slechts zes punten staan. Het spel tegen De Graafschap was al iets beter dan in de zwakke wedstrijd tegen Den Bosch, maar nog lang niet goed genoeg, vonden ook de trainers. Veelzeggend is dat NEC met dertien doelpunten een van de meest scorende ploegen van de competitie is, maar met elf tegengoals is de defensie ook een van de zwakste.

Dordrecht
Over zwakke defensies gesproken: Dordrecht had zich een andere start van het seizoen gewenst. De formatie van trainer Claudio Braga kende een zwaar begin en verloor van NAC Breda (0-2), FC Eindhoven (5-1) en Jong Ajax (2-5). Tegen op papier makkelijke tegenstanders als Jong AZ, MVV en FC Volendam werd telkens met 1-1 gelijkgespeeld. Zodoende staat Dordt met drie punten onderaan. Den Bosch heeft er ook drie, maar heeft een beter doelsaldo. Nog geen man overboord voor Dordrecht, want bij een zege kan de club in theorie stijgen naar plek veertien.

Dordrecht-uit was de afgelopen twee seizoenen een zware kluif voor NEC. Twee keer werd er gelijkgespeeld. Eerst op de laatste speelronde van het seizoen 2017/18 onder leiding van Pepijn Lijnders (3-3) en vorig jaar met Jack de Gier (2-2). Dordt kwam tot twee keer toe op voorsprong. Mart Dijkstra maakte 1-1 en Jonathan Okita zette NEC in de slotfase opnieuw naast de thuisploeg. Zomaar even winnen bij Dordrecht, dat zit er niet in voor de Nijmegenaren. Voor de laatste zege van NEC in Dordrecht moeten we zelfs terug naar 1984, toen de tegenstander nog DS’79 heette en NEC met 2-0 won in het toernooi om de KNVB-beker na een 1-1 in De Goffert. Michel Mommertz en Danny Hoekman scoorden in de return. Toen was het een stunt van NEC, aangezien de Nijmegenaren in de Eerste Divisie speelden en DS’79 in de Eredivisie.

De opstelling van NEC in 1984: Van Cuijk; Willemse, Paymans, Selbach, De Groot; Aalbers, Mommertz, Anton Janssen; Grim, Frans Janssen, Hoekman.