NEC neemt het maandag in speelronde 29 van de Jupiler League op tegen de beloften van FC Utrecht, die de laatste weken langzaam opgekrabbeld zijn. Na het aantrekkelijke duel met FC Volendam is het aan NEC de taak de goede lijn door te zetten.

‘Maandagsyndroom’
En dat wordt lastig zat. NEC speelde dit seizoen drie keer eerder op de maandag en kreeg in al die duels drie treffers om de oren. In september werd er bij Jong PSV gelijk gespeeld (3-3), twee maanden later was Telstar met 3-2 te sterk en in januari ging NEC bij FC Oss hard onderuit (3-0). Pepijn Lijnders is niet onder de indruk van die statistiek. "Elke wedstrijd heeft zijn eigen verhaal en redenen. Die fases kun je niet met elkaar vergelijken", vertelt hij tegen De Gelderlander.

De heenwedstrijd leverde een prijs op. In de Goffert werd Jong FC Utrecht met 3-1 verslagen door doelpunten van Sven Braken, Arnaut Groeneveld en Ted van de Pavert. Omdat De Graafschap diezelfde avond NEC een handje hielp door Fortuna Sittard opzij te zetten kwam de eerste bronzen stier van het seizoen naar De Goffert toe. Nu zal niemand weten dat periode drie vanavond wordt afgesloten, omdat NEC daar geen moment aanspraak op heeft gemaakt. De prijs zal ditmaal naar FC Dordrecht of FC Emmen gaan, even ter informatie.

Tegenstander
Jong FC Utrecht heeft niet veel te vertellen in de Eerste Divisie. De ploeg van Robin Pronk staat een straatlengte achter op nummer negentien RKC Waalwijk (10 punten), maar behaalde in de laatste vijf duels wel zeven punten, waar het er in de voorgaande 23 duels slechts tien pakte. Jong Ajax en RKC werden verslagen en Den Bosch kwam niet verder dan een gelijkspel.

Oud-NEC’er Patrick Joosten is teruggekeerd van een langdurige blessure en wist tegen Jong Ajax en FC Den Bosch meteen het net te vinden. In die laatste wedstrijd speelde Dario Dumic ook mee bij de beloften, maar voor een confrontatie met zijn oude club hoeft de centrumverdediger niet te vrezen: hij viel zondag in de rust in bij FC Utrecht-Vitesse. Sylla Sow speelt wekelijks mee bij de beloften en wist in 25 wedstrijden zeven keer het net te vinden. Wie er aantreden bij Jong FC Utrecht valt niet te zeggen. Misschien verschijnt Ruud Boymans wel in de spits, met Sow en Joosten naast hem op de flanken.

Lees ook: De Opstelling: ‘never change a winning team’

De wedstrijd
Om 20:00 geeft Sander van der Eijk, voor het eerst bij een duel van NEC, het startsein in de Domstad. Een voordeel voor NEC is dat De Galgenwaard het decor vormt, een stadion waarin een gewone, echte grasmat ligt. De wedstrijd wordt niet uitgezonden op FOX Sports, maar uiteraard kan er geluisterd worden naar RN7.

Foto: Orange Pictures