NEC – FC Volendam staat vrijdagavond op het programma. Een lastige wedstrijd voor de Nijmegenaren tegen een jong en fris voetballend Volendam, dat nog steeds kans maakt op directe promotie.

NEC won afgelopen maandag in de slotseconden van Jong FC Utrecht (1-2). Ole Romeny en Zian Flemming waren trefzeker voor de Nijmegenaren, voor laatstgenoemde de vijfde wedstrijd op rij met een doelpunt.

Op Sportpark Zoudenbalch stond Aymen Sellouf in de basis. De vleugelspeler annex aanvallende middenvelder kreeg opnieuw de voorkeur boven de meer ervaren Randy Wolters. Sellouf wist zijn stempel ditmaal wel te drukken met een goed schot op de lat en door een penalty te versieren.

De meest opvallende speler aan Nijmeegse zijde was Mattijs Branderhorst. De doelman hield zijn team meermaals met knappe reddingen in de wedstrijd. In de verdediging maakte Frank Sturing zijn opwachting omdat Josef Kvida geschorst was. De laatste keer dat Sturing startte bij NEC was begin november 2019. 

FC Volendam
FC Volendam had van eind oktober tot midden februari een knappe reeks van vijftien ongeslagen wedstrijden op rij. Daarna kreeg de ploeg een winterdipje, want van de laatste vijf duels werd slechts eenmaal gewonnen. Dat was afgelopen vrijdag tegen Jong Ajax (4-0). Gedeeld clubtopscorer Francesco Antonucci was toen tweemaal trefzeker.

Met een gemiddelde leeftijd van een beloftenteam presteren de Volendammers zeer verdienstelijk dit seizoen. Alleen aanvoerder Kevin Visser en middenvelder annex aanvaller Boy Deul zijn de enige vaste krachten die ouder zijn dan 23 jaar. Met 55 punten uit 29 wedstrijden staat het team van Wim Jonk op derde plek in de Keuken Kampioen Divisie, wat recht geeft op deelname aan de Play-Offs. De tweede plek, waarbij directe promotie naar de Eredivisie wordt afgedwongen, wordt bezet door De Graafschap, met 62 punten.

De hand van Wim Jonk, voormalig hoofd jeugdopleiding van Ajax, is goed te zien in het frisse spel van de Volendammers. Een 4-3-3-formatie met snelle vleugelspelers, die veelvuldig in de diepte worden gezocht door de middenvelders. Op dat middenveld spelen Visser en Antonucci, twee schakelspelers in het spel van Volendam.

De rol van Visser, die zijn vierde seizoen bij ‘Het andere Oranje’ speelt, is vergelijkbaar met de rol van Mart Dijkstra bij NEC. Antonucci is daarentegen onmisbaar vanwege zijn scorend vermogen. De Belgische middenvelder met Italiaanse roots was dit seizoen betrokken bij zestien doelpunten (11 goals, 5 assists).

Centraal achterin speelt de jonge Mickey van de Ven (18 jaar). Een lastig te kloppen centrale verdediger die er vaak positief uitspringt. Opbouwend weet hij bij Volendam zijn steentje bij te dragen, wat hem een zeer complete centrale verdediger maakt. Niet voor niets dat er voor hem interesse is vanuit binnen- en buitenland.

NEC
In de Eerste Divisie was NEC tot dit seizoen oppermachtig tegen FC Volendam. In de seizoenen 14-15, 17-18 én 18-19 won NEC zowel uit als thuis van de Volendammers. Het doelpuntenverschil liegt er ook niet om: 22 goals voor en 3 tegen. Alleen dit seizoen heeft de opponent van aanstaande vrijdag de vloek verbroken. In Noord-Holland werd NEC eind november met 3-1 geklopt.

Bij NEC is Josef Kvida weer inzetbaar. De Tsjechische verdediger keert terug van een schorsing. Dat zou betekenen dat Frank Sturing, die mogelijk zaterdag vertrekt naar Canada voor kwalificatie van het Canadees Olympisch voetbalelftal, weer op de bank zal plaatsnemen. Norbert Alblas en Anthony Musaba zijn nog steeds geblesseerd. Linksachter Bas Kuipers staat op scherp met vier gele kaarten dit seizoen.

Vrijdagavond wordt afgetrapt op het vertrouwde tijdstip van 20:00 uur in De Goffert. Sander van der Eijk zal het duel leiden, met Joost van Zuilen en Nicky Siebert als grensrechters. De vierde official is Michael Eijgelsheim.

Het duel wordt niet rechtstreeks uitgezonden op FOX Sports maar is te volgen via het schakelprogramma op Kanaal 1. Daarnaast is de wedstrijd te volgen via de liveblog van ForzaNEC en op de radio via RN7.

Foto: Rob Koppers