Na een week zonder competitievoetbal staat speelronde 10 op het programma waarin NEC op bezoek gaat in Almelo en het opneemt tegen het plaatselijke Heracles. Het verschil op de ranglijst tussen de nummer 12 en 18 van de Eredivisie bedraagt 6 punten in het voordeel van Heracles, dat ook nog een beter doelsaldo heeft dan NEC. De wedstrijd begint aanstaande zondag om 12.30 uur en zal worden geleid door Eric Braamhaar.

De laatste wedstrijd die NEC speelde voor de interlandperiode was in Deventer tegen Go Ahead Eagles. Deze knotsgekke wedstrijd werd uiteindelijk verliezend afgesloten.

De Deventenaren begonnen voortvarend aan de wedstrijd en kwamen al in de 4de minuut op voorsprong door een vrije trap van Turuc. Na nog geen 30 minuten gespeeld te hebben stond NEC al met 3-0 achter tegen een gretig Go Ahead. De tweede goal kwam op naam van technicus Houtkoop na een goede individuele actie van Antonia. Diezelfde Antonia scoorde na een onbedoelde bal van Pàlsson de derde voor de ploeg uit Deventer.
Na rust nam NEC meer het initiatief in handen en dat zorgde voor twijfels achterin de defensie van Go Ahead. Mede dankzij de aanvallende wissel van Janssen, door Higdon in het veld te brengen voor Stefanik, kwamen er meer kansen voor NEC. Dit leidde tot de 3-1 van Higdon in de 71e minuut na een vloeiende aanval over rechts. Kort daarna tekende Jantscher aan voor de 3-2 op aangeven van de ingevallen Alireza na goed voorbereidend werk van  Ryan Koolwijk. En nog geen twee minuten na de aansluitingstreffer was NEC op gelijkerhoogte gekomen na een knappe goal vanaf rand zestien door Koolwijk.
NEC zette vol aan en de ingevallen Alireza had de 3-4 op de schoen, maar werd uiteindelijk de schlemiel door een voorzet ongelukkig in eigen goal achter de kansloze Johnsson te glijden. Hierdoor blijft NEC de rode lantaarndrager met 4 punten uit 9 gespeelde wedstrijden.

Heracles, dat twee weken geleden nipt onderuit ging bij NAC in Breda (2-1), heeft 10 punten bij elkaar gesprokkeld en staat op een keurige 12e plaats. De club uit Almelo heeft ook afgelopen seizoen weer enkele sterkhouders zien vertrekken, waaronder Lerin Duarte die verkaste naar Ajax en Marko Vejinovic die trainer Peter Bosz achterna ging richting Arnhem.  Heracles heeft daarentegen weer enkele spelers mogen begroeten, waaronder spits Mark Uth van Heerenveen. De technische Duitse spits wordt dit seizoen gehuurd van Heerenveen en heeft het vizier op scherp staan met 3 goals en 2 assists.

De laatste overwinning die NEC in Almelo boekte, dateert van april 2012. NEC won dankzij goals van Schöne en Zeefuik. Door de overwinning op de laatste speeldag in de Eredivisie plaatste NEC zich rechtstreeks voor de play-offs om Europees voetbal. Daarin werden de Nijmegenaren gekoppeld aan aartsrivaal Vitesse, maar ging over 2 duels verloren. (3-2 winst en 2-0 verlies). Vorig seizoen eindigde dit duel in een 1-0 overwinning voor Heracles dankzij de inmiddels vertrokken Everton.

De opstelling zal zondag ten opzichte van de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles niet veel anders zijn. De flanken in de verdediging zullen worden bezet door Kevin Conboy en Marnick Vermijl en het centrum van de verdediging zal worden ingevuld door Rens van Eijden en Michel Breuer. Op het middenveld zullen Victor Pàlsson, Jakob Jantscher en Ryan Koolwijk vermoedelijk starten. De naam van Koolwijk is nog onzeker. Jantscher begint achter de spitsen en Foor wordt daardoor naar de bank gewezen. In de voorhoede is het nog maar de vraag of spits Michael Higdon de volle 90 minuten kan mee doen. Mocht hij starten dan zal hij worden ondersteund door Sören Rieks en Christoph Hemlein.

Verder heeft NEC op Samuel Stéfànik (hamstringblessure) na een vrijwel fitte selectie. Tobias Haitz is teruggekeerd een blessure en zal naar alle waarschijnlijkheid bij de wedstrijdselectie zitten. Op oud-NEC’er Milano Koenders en (twijfelgeval) Dario Vujicevic na heeft Heracles een vrijwel fitte selectie voor zondag.

Vermoedelijke opstelling NEC: Johnsson; Vermijl, van Eijden, Breuer, Conboy; Pàlsson, Jantscher, Koolwijk; Hemlein, Higdon, Rieks.