Alex Pastoor stelde NEC na het sluiten van de zomerse transferperiode als doel Europees voetbal af te dwingen. Naast de competitie biedt ook de KNVB-beker de mogelijkheid om die ambitie te realiseren: de finalist van dat toernooi plaatst zich immers voor de Europa League, mits de tegenstander in die eindstrijd daar reeds van verzekerd is. Pastoor en co vangen hun bekercampagne dinsdagavond aan in Sittard, waar eerstedivisionist Fortuna de eerste te nemen horde is.
Met Pastoor dacht NEC afgelopen zomer de kroonprins van het Nederlandse trainersgilde in huis te hebben gehaald. De 45-jarige oefenmeester wist Excelsior in twee seizoenen naar de Eredivisie te leiden en die club vervolgens te behouden voor de hoogste klasse. Hij had een duidelijk doel voor ogen bij zijn aanstelling als eindverantwoordelijke in De Goffert: het publiek vermaken met fraai positiespel en dat koppelen aan resultaat. Tot op heden slaagt de Amsterdammer maar mondjesmaat in die missie, daar zijn elftal na zes speelrondes in de middenmoot bivakkeert en slechts bij momenten laat zien goed te kunnen voetballen.
Typerend voor het huidige NEC is het feit dat de ploeg immer prima begint aan zijn duels, maar in de loop daarvan niet thuis geeft. Bij sc Heerenveen (2-2 gelijkspel) hield de Nijmeegse formatie twintig minuten lang gelijke tred met de Friezen, maar werd het nadien onder de voet gelopen en ook tegen tegenstanders als Heracles Almelo (2-1 winst), De Graafschap (1-0 verlies) en NAC Breda (1-2 nederlaag) zag Pastoor zijn team maar zelden imponeren.
De prestaties van opponent Fortuna Sittard, gecoacht door Wim Dusseldorp, zijn op een ander niveau te vergelijken met die van NEC. Ook FSC vergaarde in haar eerste zes matchen zeven punten, wat momenteel goed is voor een elfde plaats in de Jupiler League. Blikvanger aan de kant van de Limburgers is centrumspits Harrie Gommans. De 28-jarige midvoor, die in het verleden nog de clubkleuren van onder andere Vitesse en Roda JC Kerkrade vertegenwoordigde, was al viermaal trefzeker en mag zich daarmee de topscorer van de Limburgers noemen. Sowieso ligt de kracht van de geel-groenen voorin. Ondanks een klassering in de middenmoot wist Fortuna al dertien keer te scoren; slechts Almere City FC en FC Zwolle zijn productiever in de Jupiler League. Buitenspelers Kévin Diaz en Danny Hoesen wisten, net als ‘nummer 10’ Wouter Scheelen, al tweemaal het net te vinden.
Vorig jaar duurde het bekertoernooi van NEC slechts één match, doordat het in de derde ronde, toen de clubs uit het betaalde voetbal instroomden, met 4-3 klop kreeg van FC Dordrecht. Toenmalig keuzeheer Wiljan Vloet zag zijn elftal aan De Krommedijk weliswaar op voorsprong komen via Thomas Chatelle, maar Dave Huijmans, Cecilio Lopes en Erik Quekel leidden de thuisploeg nog voor de thee naar een comfortabele 3-1 tussenstand. Björn Vleminckx bracht de stand na acht minuten voetballen in de tweede helft enigszins terug, maar Bart van Hintum krikte de marge niet veel later alweer op naar twee. Een door Lasse Schöne benutte strafschop kon een blamage voor de Gelderlanders uiteindelijk niet meer voorkomen.
Fortuna Sittard – NEC in de tweede ronde van de KNVB-beker staat dinsdag onder leiding van scheidsrechter Maarten Ketting. De 28-jarige in Hellevoetsluis woonachtige arbiter wordt in de Trendwork Arena geassisteerd door Joost Mulder en Willem Schuitemaker.