De Rotterdamse Kuip is zaterdagavond het decor van de twaalfde competitiewedstrijd van NEC deze jaargang. Met Feyenoord treffen de Nijmegenaren,  die momenteel een vijftiende plaats bezetten, een team dat na een prima seizoensstart inmiddels weer met beide benen op de grond staat.

NEC won vorige week na zes achtereenvolgende nederlagen weer eens in de Eredivisie, zonder zelf briljant te voetballen. Een blunder van FC Utrecht-doelman Junior Fernández na drie minuten zou uiteindelijk een 3-1 zege inleiden, waarin Leroy George de hoofdrol voor zich opeiste. De vleugelflitser was eerder nog verguisd door de aanhang van de Gelderse club, maar kreeg tegen Domstedelingen de handen in De Goffert op elkaar met uitstekend spel, één doelpunt en zijn betrokkenheid bij de derde treffer.

Ook middenvelder Krisztián Vadócz haalde tegen Utrecht een hoog niveau. De Hongaar kwam NEC op de laatste dag van de transfermarkt versterken en gezien zijn geschiedenis in het shirt van de Gelderse formatie – Vadócz was in het seizoen 2007/2008 al actief in de Keizerstad – waren de verwachtingen logischerwijs hooggespannen. Nadat de 26-jarige spelmaker in september en grote delen van november nog zocht naar de juiste vorm, was hij tegen FC Volendam (beker) en FC Utrecht de beste man van het veld. Vadócz heerste zoals vanouds op het middenrif en slaagde erin het matige spel van enkele anderen ruimschoots te compenseren.
Opponent Feyenoord staat sinds dit voetbaljaar onder leiding van Ronald Koemen, nadat Mario Been, voormalig succescoach van NEC, door de jonge selectie van de Rotterdammers unaniem was ‘weggestemd’. Hoewel de prestaties tot op heden niet tegenvallen met een huidige zesde stek, zit de klad er sinds kort aardig in. In het bekertoernooi werd De Trots van Zuid geëlimineerd door eerstedivisionist Go Ahead Eagles (2-1), waarna drie dagen later een geweldige optater volgde tegen FC Groningen: in de Euroborg werd  Feyenoord op een 6-0 nederlaag getrakteerd. Oud-NEC’er Dani Fernández is na slepend blessureleed weer fit, maar zal vanwege een schorsing niet van de partij zijn zaterdag.

Wat deze jaargang opvalt bij Feyenoord, is het vermogen om te presteren tegen de grootmachten in de vaderlandse competitie. Van koploper AZ werd weliswaar, ondanks een degelijke match, nipt verloren (2-1), maar in De Klassieker tegen aartsrivaal Ajax maakte de equipe van Koeman indruk. Na de 0-1 van verdediger Stef De Vrij en een rode kaart van Ajax-sluitpost Kenneth Vermeer lagen de drie punten voor het grijpen in De ArenA. Zwak ingrijpen van aanvoerder Ron Vlaar bood Ajacied Jan Vertonghen 25 minuten voor tijd echter de mogelijkheid om de gelijkmaker tegen de touwen te koppen, waardoor de bezoekers teleurgesteld achterbleven in de Amsterdam ArenA: 1-1.

Feyenoord – NEC staat onder leiding van Tom van Sichem. De 43-jarige scheidsrechter wordt geassisteerd door de heren Van Dongen en Droste. Dhr. Van de Graaf zal als vierde official fungeren.