Zondagmiddag om 16.45 uur trappen Feyenoord en NEC in De Kuip af voor de negentiende speelronde in de Eredivisie. Zijn er zondag mogelijkheden voor het goed presterende NEC in de uitverkochte Rotterdamse Kuip?

Hoe gek het ook mag klinken, maar NEC op bezoek bij Feyenoord is geen ‘mission impossible’. Waar wedstrijden in het Philips Stadion of de Arena vaak onmogelijke opgaves zijn voor de Nijmegenaren, zijn duels in De Kuip dat de laatste tien jaar zeker niet. Van de laatste tien wedstrijden in De Kuip won de stadionclub slechts vijf keer. NEC zegevierde vier (!) keer. Twee keer eindigde het onbeslist. Hoewel Feyenoord de afgelopen tien jaar zeker niet zo degelijk en constant is als tot op heden, liggen er zondagmiddag zeker kansen voor NEC. In de omschakeling – want daarin is NEC levensgevaarlijk – liggen mogelijkheden voor de mannen van trainer Peter Hyballa.

Een ploeg als Feyenoord, dat ‘hoog’ druk zet, de tegenstander vanaf minuut één afjaagt en het merendeel ook in balbezit is, is kwetsbaar in de omschakeling. De achilleshiel van Feyenoord is het centrale duo. Met de niet al te snelle Eric Botteghin en Jan-Arie Van der Heijden als centrale verdedigers liggen daar voor de beweeglijke Larsson, Kadioglu en Rayhi mogelijkheden. Tel daarbij op dat het meedoen van Jens Toornstra, vaak geprezen vanwege zijn loop- en scorend vermogen, onzeker is en middenvelder Karim El-Ahmadi nog in Gabon zit voor de Afrika Cup.

De laatste drie ontmoetingen gingen wel verloren met respectievelijke 5-1, 5-1 en 1-0. Maar de vijf ontmoetingen daarvoor, wonnen de Nijmegenaren er vier van de vijf. De meest memorabele is die van 1 maart 2008. In de laatste maanden van het seizoen 2007/2008, destijds hét seizoen van NEC, wonnen de rood-groen-zwarten met 1-3 in Rotterdam. Niet alleen de uitslag was top, maar ook het vertoonde spel. NEC tikte Feyenoord van het kastje naar de muur. De goals kwamen die middag op naam van Brett Holman, Jeremain Lens en Jonas Olsson. Luttele maanden later, in oktober van datzelfde jaar, won NEC opnieuw in De Kuip. Ditmaal met 0-2. Via Saidi Ntibazonkiza en Tim Janssen boekte NEC de tweede overwinning in Rotterdam in slechts zeven maanden tijd.

Bij Feyenoord ontbreekt zondagmiddag zoals vermeld in ieder geval Karim El Ahmadi. De aanjager en tegelijkertijd het rustpunt in de Feyenoord-selectie is met zijn vaderland Marokko nog actief op de Afrika Cup. Ook verdediger Sven van Beek, wiens contract onlangs werd verlengd tot 2019, is nog altijd afwezig. Doelman Kenneth Vermeer lijkt wedstrijdfit, maar oud-NEC’er Brad Jones staat zondag gewoon onder de Rotterdamse lat. Verder is iedereen beschikbaar voor het duel tegen NEC. Niemand van de stadionclub hoeft een schorsing uit te zitten. Alleen Jens Toornstra sukkelt met een lichte blessure/ziekte en is nog een twijfelgeval.

Het beladen duel wordt zondagmiddag geleid door Pol van Boekel.