Zondagmiddag rolt voor beide ploegen dit reguliere seizoen de laatste keer de bal. Feyenoord, dat mede door de bekerwinst en veiligstellen van plek drie al uitgespeeld is, treft met NEC een ploeg dat nog strijdt voor de play-offs. Het laatste competitieduel in De Kuip staat onder leiding van Limburger Ed Janssen en vangt net als alle andere acht wedstrijden om 14.30 uur aan.

Flinke domper
Waar NEC dit seizoen in thuisduels alleen PSV en Ajax voor zich moest duiden wat betreft aantal overwinningen of punten, liep het tegen Roda JC tegen een flinke domper aan. Roda JC, net als NEC dit seizoen weer actief op het hoogste niveau, won dit seizoen voor het laatst op bezoek bij Cambuur Leeuwarden zo’n vier maanden geleden. En toch gingen de bezoekers er met de volle buit vandoor. Roda JC overtrof alle bookmakers en verwachtingen; 1-2. NEC lijkt zodoende te kunnen fluiten naar deelname aan de play-offs en Roda JC is verzekerd van opnieuw een jaar eredivisie-voetbal. NEC kwam nog wel op voorsprong via een kolderiek doelpunt van Foor, maar daarna leek het nergens meer op bij de Nijmegenaren. Santos miste ook nog een penalty, waarna Faik met een kanonskogel de 1-1 aantekende. Vlak na de thee kopte Poepon uit een corner ook nog simpel de 1-2 binnen. Door het verlies moet er in De Kuip een wonder gebeuren en moet FC Groningen punten verspelen tegen Heracles Almelo.

Typisch Feyenoord
Voorafgaand dit seizoen waren de verwachtingen hoog in Rotterdam-Zuid. De stadionclub moest dit seizoen eindelijk weer mee strijden om het kampioenschap, nadat de club in 1999 voor het laatst kampioen van Nederland werd. De Rotterdammers gingen gedurende het seizoen lang mee met Ajax en PSV, maar moesten zich na ruim 1/3 van de competitie al gewonnen geven. Zes verliespartijen op rij zorgde ervoor dat zelfs trainer Giovanni van Bronckhorst geen raad meer wist hoe nu verder. Hij schakelde ‘alleskunner’ Dick Advocaat in. Hij zette Feyenoord, met ietwat geluk, op het juiste spoor en leidde de Rotterdammers naar de eerste zege in tweeënhalve maand tijd. Wat volgde was een reeks van overwinningen. Iets wat typerend is voor Feyenoord. Lang meedoen, afhaken en vervolgens weer als een topclub wedstrijden over de streep trekken. Het wisselvallige brak Feyenoord dit seizoen op. De bekerwinst op FC Utrecht maakte het seizoen meer dan goed. Feyenoord pakte sinds 2008 weer eens een prijs en dat leverde blije gezichten op in Rotterdam. Feyenoord is verzekerd van zes duels Europa-voetbal in de Europa League, maar ieder seizoen volmondig meestrijden om het kampioenschap lijkt er ook vooralsnog niet in te zitten.

De laatste uitwedstrijd die Feyenoord afwerkte was op bezoek bij Willem II. De Tilburgers staan op de zestiende plaats van de eredivisie en lijken deel te moeten nemen aan de play-offs voor degradatie. Een gigantische blunder van Willem II-doelman Lamprou zorgde ervoor dat Achabar matchwinner werd in Tilburg; 0-1. Dankzij de overwinning kan Feyenoord geen plaats meer stijgen of dalen op de ranglijst en is het duel van zondag voor de Rotterdammer een duel om ‘des keizers baard’. FC Groningen was de laatste tegenstander van Feyenoord in De Kuip. De thuisploeg kwam niet verder dan 1-1 tegen de noordelingen.

Historische duels
Als we alleen de laatste zeven uitduels van NEC op bezoek bij Feyenoord erbij pakken, zien we tot onze verbazing dat NEC maar liefst drie keer met de volle buit huiswaarts wist te keren. De andere vier keren eindigde het drie keer in een nederlaag en eenmaal in een gelijkspel. Het laatste bezoek van NEC aan De Kuip was er geen om over naar huis te schrijven. NEC verloor kansloos met 5-1. Pellè en Boëtius scoorden beide tweemaal voor de stadionclub en Immers scoorde de andere. Rieks zette NEC nog wel op 0-1, maar daarna was het over en uit voor de Nijmegenaren. Op 5 november 2011 zorgde Nick van der Velden voor de Nijmeegse overwinning. Hoewel diezelfde Van der Velden meters buitenspel stond, kopte hij de bal toch aardig achter doelman Erwin Mulder. Het was de laatste keer dat NEC won van de Rotterdammers.

Eerder dit seizoen bloeide NEC en Nijmegen op. NEC won wéér een thuiswedstrijd. Ook Feyenoord moest er dit keer aan geloven. Hoewel de gasten via Vilhena nog op voorsprong kwamen, rechtte NEC al gauw de rug. Via Bikel, Limbombe en Santos toonde NEC veerkracht en leverde dat uiteindelijk een dik verdiende en afgetekende 3-1 overwinning op. Feyenoord en Van Bronckhorst meldde vandaag (6 mei red.) dat ze uit zijn op revanche na de dramatische nederlaag eerder dit seizoen in De Goffert.

‘Laatste keer Rens en ‘Naf’
NEC-trainer Ernest Faber, die naar aller waarschijnlijkheid zijn laatste duel in De Goffert gaat coachen, lijkt niet veel te wijzigen aan de basiself. Wojciech Golla lijkt opnieuw op de bank plaats te nemen en Appiah staat net zoals tegen Roda JC op de rechtsbackpositie. Grot, Sleegers of Ritzmaier lijkt de positie rechts voorin in te vullen. Rens van Eijden en Navarone Foor lijken na jarenlange trouwe dienst hun laatste duel voor Nijmegen Eendracht Combinatie te spelen. Een mooier afscheid dan een overwinning of gelijkspel in De Kuip kan haast niet. En wat er dan gebeurt in het noorden van Nederland is een tweede, maar dit duo verdient een waardig afscheid.

NEC wordt zondag in De Kuip door bovendien ruim 300 supporters gesteund. Come on NEC!

Vermoedelijke opstelling NEC: Jones; Appiah, Van Eijden [C], Dumic, Woudenberg; Bikel, Breinburg, Foor; Limbombe, Santos, Grot/Sleegers/Ritzmaier

Foto: Rob Koppers