NEC, nummer 17 van de Eredivisie trapt zaterdagavond om 20.45 uur af in De Kuip tegen nummer 4 Feyenoord. De wedstrijd staat in het teken van de 23e speelronde van de Eredivisie en zal worden geleid door Reinold Wiedemeijer en assistenten Siebert en Janson.
Hoewel de verschillen op de ranglijst nog altijd nihil zijn, heeft NEC zichzelf afgelopen week een slechte dienst bewezen. Waar heel Nijmegen rekende op 6 punten, werden er ‘maar’ 2 punten behaald tegen respectievelijk Go Ahead Eagles en NAC Breda. Naast de teleurstellende twee puntjes is het veldspel niet zo verzorgd als in de wedstrijden tegen Vitesse, ADO Den Haag en FC Utrecht.

De laatste wedstrijd, afgelopen woensdag in de eigen Goffert tegen NAC Breda, werd wederom een teleurstellend gelijkspel. Waar NEC het voornamelijk moet hebben van strijd en vechtvoetbal, was het NAC dat het spel domineerde zonder in de problemen te komen. Zo werd uit een spaarzame fout van Haitz gelijk de openingstreffer genoteerd. Rydell Poepon schoot een bal kiezelhard in de kruising en zette de Bredanaars op een 0-1 voorsprong. Na de achterstand ging NEC niet met het hoofd naar beneden voetballen en nam het langzaam aan het spel over van NAC. Uit een goed genomen vrije trap van Jakob Jantscher legde spits Michael Higdon de bal panklaar voor de inlopende Rens van Eijden die, na nog geen 5 minuten na de openingstreffer, de gelijkmaker binnen schoot. Na de gelijkmaker golfde het spel op en neer. NAC loerde op de counter en speelde erg afwachtend, terwijl NEC bleef aandringen op de voorsprong. Helaas belandde een vrije trap van ruim 35 meter, van de goed spelende Jakob Jantscher, op de lat. Zodoende ging men rusten met een 1-1 tussenstand.

Eenmaal begonnen aan de tweede helft werd het veldspel van beiden elftallen er niet beter op en werden er nog maar enkele spaarzame kansen of mogelijkheden gecreëerd. Alireza Jahanbakhsh mocht nog even een klein half uur invallen, maar zijn pogingen om NEC aan de leiding te schieten werden knap gepareerd door NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar. Buiten deze kansen van NEC om werd Kalle Johnsson zelden op de proef gesteld door NAC en eindigde dit duel in een puntenverdeling; 1-1.

Feyenoord, dat vorig weekend gelijkspeelde in de eigen Kuip tegen Vitesse (1-1), boekte afgelopen dinsdag een knappe overwinning in de altijd lastige uitwedstrijd tegen Roda JC; 1-2. De doelpunten werden gemaakt door Lex Immers en de gehuurde Samuel Armenteros. Door deze overwinning staat Feyenoord op een 4e plaats in de Eredivisie en is het verschil met de nummer 1 Ajax, 7 punten.

De beiden volksclubs staan aanstaande zaterdag voor de 41e keer tegenover elkaar in De Kuip. Van de voorgaande 40 wedstrijden verloor NEC er 27, speelde het er 9 keer gelijk en nam het 4 keer de punten mee terug naar Nijmegen. De laatste overwinning van NEC in De Kuip dateert van 5 november 2011. Toen werd er met 0-1 gewonnen dankzij een kopbal van Nick van der Velden. Vorig seizoen eindigde deze confrontatie in een ruime overwinning voor de Rotterdammers. De stadionclub won afgetekend met 5-1 van NEC. Eerder dit seizoen speelde NEC met 3-3 gelijk in de eigen Goffert, terwijl het pas in de allerlaatste minuut de gelijkmaker kreeg toegediend namens Bruno Martins Indi.

Gezien de teleurstellende resultaten van afgelopen week is het maar de vraag welke 11 Anton Janssen het heilige gras van De Kuip laat betreden. Tobias Haitz ontbreekt in ieder geval na zijn rode kaart tegen NAC Breda, waardoor nieuwkomer Lasse Nielsen een basisplaats heeft gekregen tegen Feyenoord en zijn Victór Palsson, Marcel Stutter en Dennis Gentenaar nog altijd niet voldoende hersteld van hun blessures. Verder staat achter de naam van Ryan Koolwijk nog altijd een vraagteken. Feyenoord kampt ook met enkele problemen. Zo is international Bruno Martins Indi wegens gemeen spel jegens Ibarra van Vitesse voor 3 duels geschorst door de KNVB, is Joris Mathijsen nog altijd niet hersteld van zijn oogblessure die hij opliep in het duel met ADO Den Haag en is Ruud Vormer ook niet fit voor het treffen met NEC wegens een liesblessure.

Nog 11 wedstrijden te gaan. Nog 11 finales, met misschien nog twee extra wedstrijden voor de boeg in de KNVB-beker, moet er gestreden worden voor –en met elkaar. Met de juiste mentaliteit en inzet is NEC zeker niet kansloos tegen Feyenoord. Come on NEC!

Vermoedelijke opstelling NEC: Johnsson; Vermijl, Nielsen, van Eijden, Conboy; Stéfànik, Rieks, Koolwijk/Foor; Jantscher, Higdon, Hemlein/Jahanbakhsh